Omsetningsrekord

Hvorfor kjøper noen SAS-aksjer fremdeles?

SAS har gitt beskjed om at aksjeverdien skal nulles. Likevel handles aksjen som aldri før. Hvorfor? Vi spør Trym Smedsrud.

Lesetid 4 min lesetid
Publisert 20. okt 2023
Artikkelen er flere år gammel

Hvem i all verden er det som ønsker å kjøpe en aksje som ikke er verdt noen ting, som alle vet skal nulles om kort tid? Kan det være at det er en del amatørinvestorer som ikke har fått med seg nyheten ennå, tross utallige advarsler og oppslag i økonomisk presse?

Vi har spurt aksjeekspert Trym Smedsrud i DNB om han kan forklare denne adferden.

SAS tas av børs i 2024

Etter at børsen stengte 3. oktober, holdt SAS pressekonferanse om veien videre. På pressekonferansen informerte selskapets ledelse at SAS etter all sannsynlighet tas av børs i andre kvartal 2024, og at dagens aksjer vil nulles ut og blir verdiløse. Les mer.

MYE HANDEL: Vi er overrasket over hvor mye handel det er i SAS-aksjen, sier Trym Smedsrud. Her med kollega Jeanette Kaupang på DNBs aksjebord. Foto: Stig B. Fiksdal

Omsetningsrekord i SAS-aksjen etter det ble kjent at de blir verdiløse

Her på DNBs aksjebord synes vi det er vanskelig å forstå hvorfor aksjen fremdeles handles, sier Execution Broker Trym Smedsrud. – Vi stiller spørsmålstegn til hvorfor børsen ikke valgte å suspendere aksjen samme dag SAS informerte om at aksjen skal delistes.

SAS-aksjen har derimot blitt handlet som aldri før etter SAS ga beskjed om at aksjene vil bli verdiløse. 

– Tre av de fire dagene med høyest omsetning i SAS-aksjen noensinne har faktisk kommet etter pressekonferansen den 3. oktober i år, forteller Smedsrud. 

AKSJEKURSEN: Helt siden pressekonferansen der det ble sagt at aksjen vil nulles, har kursen svingt kraftig på SAS-aksjen. Foto: skjermdump

Smedsrud forteller videre at SAS-aksjen er hovedlistet på Stockholmsbørsen, og at det derfor er Nasdaq (som eier denne børsen) som tar avgjørelsene for hva som skal og bør gjøres med SAS-aksjen.

Ifølge Finansavisen har Stockholm-børsen besluttet at SAS-aksjen skal omsettes, til tross for at den i teorien er totalt verdiløs.

– Frem til siste handelsdag skal de finansielle instrumentene handles i vanlig rekkefølge, sa pressesjef Erik Gruvfors i Nasdaq til Finansavisen den 12. Oktober.

Smedsrud mener det kan være interessant å stille spørsmål ved hvorfor SAS fortsatt velger å være børsnotert, samtidig som at de sier at nåværende aksjonærer ikke vil bli tilgodesett i forbindelse med restruktureringen. – At noen kan tolke det til at SAS holder døren på gløtt for at restruktureringen skal få et annet utfall enn det som ligger på bordet nå burde kanskje ikke overraske, sier han.

Det er skyhøy risiko i SAS-aksjen nå

Smedsrud mener det er denne dobbeltkommunikasjonen som oppleves forvirrende for mindre erfarne investorer og småsparere: De sier at aksjene er null verdt, samtidig beholder de SAS på børs.

– Kursen har rast opp og ned siden pressekonferansen, og mange daytradere har hevet seg på i håp om kjappe gevinster, forteller han. Innenfor én og samme dag har vi sett at høyeste kurs har vært hele 125 prosent høyere enn laveste.

En daytrader bryr seg nødvendigvis ikke om underliggende eller framtidige verdier i et selskap. Daytradere jakter nettopp store kurssvingninger fra dag til dag, og er selv med på å drive kursen opp og ned. 

SAS-aksjen pumpes opp som et luftslott – helt til den mest sannsynlig sprekker
Trym G. Smedsrud - Execution Broker i DNB

– Markedet vil alltid ha daytradere som handler på dipper, men jeg mener at i akkurat denne aksjen er det en ekstremsport av de sjeldne. SAS pumpes opp som et slags luftslott, et luftslott det blir om å gjøre og være ute av hvis det sprekker, sier aksjeeksperten. Og skal vi tro ledelsen i SAS, så vil det sprekke.

Det er selvsagt greit å ta høy risiko hvis du vet hva du gjør, samtidig er jeg redd mange mindre uerfarne investorer ikke har forstått at aksjen skal nulles, og at de kanskje kjøper bare fordi andre gjør det. 

Selger du med tap før årsskiftet kan du få skattefradrag 

For småsparernes skyld skulle vi som sagt ønske at aksjen ikke var omsettbar, sier Smedsrud. Men, når den først er det, er jo det en fordel for alle som vil selge før årsskiftet for å få fradraget på neste skattemelding.

Tap på aksjer kan fradragsføres på skattemeldingen, og for 2023 er fradrag som følge av aksjetap på 37,84 prosent. 

– Det betyr at tapet ditt kan kuttes med nær førti prosent, sier Smedsrud.

Tapet ditt kan kuttes med nær 40 prosent
Trym G. Smedsrud - Execution Broker i DNB

Han legger til at du må være oppmerksom på at når du kan få fradragsført tapet avhenger av hvilken type konto aksjene dine står på. Innenfor aksjesparekonto (ASK) må hele kontoen avvikles for at fradraget kan føres opp. På ordinær aksjehandelskonto kan du fradragsføre tapet på skattemeldingen i det året tapet oppsto.

Hvis SAS tas av børs, eller delistes, i andre kvartal 2024 som annonsert, vil du ikke kunne føre skattefradrag før i 2025, på skattemeldingen for 2024. 

Les også:

SAS tas av børs - hva betyr dette for deg som aksjeeier?
Omsetningsrekord i SAS-aksjen (FA.no)

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko. Innholdet i denne artikkelen er ikke ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.