Morgenrapport fra DNB Markets, 3. juni 2022
Vi har blitt vant til å se store endringer i de norske pengemarkedsrentene.
3 måneders Nibor nådde en topp på 1,42 prosent i andre halvdel av mars, men har siden falt betydelig. Fallet har kommet til tross for at vi er inne i en periode hvor Norges Bank er ventet å fortsette og heve styringsrentene. Faktisk har markedets forventning til hva Norges Banks styringsrente skal være de neste 3 månedene (såkalt OIS-rente) steget 20-25 basispunkter siden andre halvdel av mars. Fallet i Nibor de siste månedene skyldes dermed at pengemarkedspåslaget (forskjellen mellom Nibor og forventet styringsrente) har falt. |
DEMPEDE BEKYMRINGER FØR US ARBEIDSMARKEDSTALL – MPCC.
En negativ oppdatering fra Microsoft ble utover dagen i går mer enn veid opp av amerikanske makrotall som ikke bidro til å løfte rente- og inflasjonsbekymringene ytterligere. Dermed steg indeksene jevnt gjennom dagen og S&P500 var ved stengetid opp 1.3%. Samtidig var Dow og Nasdaq opp henholdsvis 1.8% og 2.7%. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene holdt seg på 77-85% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Høyere risikovilje ble også illustrert av at VIX-indeksen var ned 3.8% til 24.7 punkter. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner har i morgentimene kommet ned med 1 basispunkt i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går og ligger før åpning på 2.92%. Futures på S&P500 indikerer i øyeblikket en åpning opp 0.1% når det amerikanske starter handelen i ettermiddag. Markedet i UK er i dag stengt, og det samme gjelder også børsene i Kina, Hong Kong og på Taiwan.
Oppgangen i USA og en redusert uro for akselererende inflasjon trekker sammen med positive selskapsoppdateringer og en fortsatt sterk USD mot Yen Nikkei-indeksen i Japan opp med 1.2% inn mot avslutningen av ukens handel. For hele uken er dermed indeksen kort før stengetid opp i underkant av 4%. Mens vi ute i Europa i dag får oppdaterte apriltall for fransk industriproduksjon og tysk handelsbalanse vil oppmerksomheten i det norske markedet, også i forbindelse med renteutsiktene, være rettet mot arbeidsledighetstallene og boligprisutviklingen for mai. Etter hvert vil interessen så rette seg inn mot de månedlige amerikanske arbeidsmarkedstallene. Her er det ventet at sysselsettingsveksten i mai var på 325k nye stillinger, at ledigheten for samme periode var på 3.5% og at timelønnsveksten endte på 5.2% år/år. Senere i ettermiddag får vi i tillegg ISM indeksen for tjenesteytende sektor. Den tilsvarende målingen for industrien kom onsdag denne uken inn sterkere enn ventet og bidro dermed til å trekke aksjemarkedene ned. Når det gjelder tjenesteytende sektor er indeksen, som legges frem kl 16.00 norsk tid, ventet å komme inn på 56.5 punkter.
Mulighetene for en raskere opptrapping av produksjonen og et høyere volum fra OPEC enn opprinnelig ventet har holdt oljeprisene tilbake det siste døgnet, mens et høyere trekk på de amerikanske oljelagrene forrige uke samtidig begrenser nedsiden. I USA var WTI-prisen i går opp USD 1.35 pr fat til USD 116.78 pr fat. Prisen ligger i morgentimene i dag på USD 116.30 pr fat. Brent-prisen ligger samtidig på USD 117.18 pr fat, hvilket er opp USD 0.21 pr fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.
Hvis vi tar utgangspunkt i neddiskontert verdi av en samlet EBITDA på USD 1.4 mrd i selskapets allerede eksisterende langsiktige kontrakter og tillegg legger til en forventet teoretisk skrapverdi av flåten ved utgangen av 2026 får vi for MPC Container Ships en estimert verdi på NOK 26.7 pr aksje. Kursen stengte i går på NOK 26.51 pr aksje. Selskapet har imidlertid fortsatt ledig fartøykapasitet frem mot 2026, og også utover det, og legger vi til estimert fremtidig EBITDA-inntjening fra denne delen av flåten og samtidig tar hensyn til skipsverdiene reflektert i nylige salg av fartøy får vi en samlet estimert netto underliggende verdi på NOK 57 pr aksje. Dette betyr at verdsettelsen i markedet slik vi ser det innebærer en rabatt på over 50% i forhold til netto underliggende verdi. Ser vi på tilsvarende rabatt gjennom perioden 2010-2019 så lå denne i gjennomsnitt på rundt 30%. Basert på gårsdagens sluttkurs venter vi i tillegg en annualisert direkteavkastning på rundt 24-25% gjennom neste årene og har en kjøpsanbefaling på MPC Container Ships med et kursmål på NOK 35 pr aksje.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.