Fond og sparing:

«Brutal rotasjon» rammet Oslo Børs’ SMB-aksjer

- Det har vært en til dels brutal rotasjon til verdi og sykliske aksjer, sier Dag Hammer, porteføljeforvalter i DNB.

BRUTAL: - Det har vært en tildels brutal rotasjon fra vekst- til verdiaksjer, sier Dag Hammer, forvalter i DNB SMB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 20. mai 2021
Artikkelen er flere år gammel

DNB SMB-forvalter Dag Hammer gjestet podkasten Utbytte, hvor temaet var den seneste tidens utvikling i Euronext Growth-aksjer, og de mindre selskapene på Oslo Børs generelt.

- Det har skjedd veldig mye i SMB-aksjene i både 2020 og hittil i 2021, starter Hammer.

Marius Brun Haugen, programleder i podkasten Utbytte, starter med å fortelle om den svært høye aktiviteten på Euronext Growth i 2020 og litt inn i 2021 hvor det ble børsnotert et stort antall aksjer.

- Vi solgte oss ned i mange av Euronext Growth selskapene i februar og beholdt kun de vi hadde mest troen på, forteller Hammer.

Han forklarer videre at de aksjene han fortsatt sitter med også ble rammet av nedsalget.

- Det har vært noen svært krevende uker, forteller Hammer videre. 

Brutal rotasjon rammet SMB-aksjene på Oslo Børs

Mange av SMB-aksjene, og spesielt Euronext Growth-aksjene, er såkalte «vekstaksjer». Definisjonen av vekstaksjer (og motstykket verdiaksjer) kan være noe ullen, men i denne sammenhengen menes det normalt selskaper som er i en vekstfase hvor mye av inntjeningen forventes å skje i framtiden.

- Det var en til dels brutal rotasjon fra vekstaksjer til verdiaksjer, dette rammet spesielt Euronext Growth, forklarer Hammer.

Han påpeker også i sendingen at sektorsammensetningen blant de mindre selskapene på Oslo Børs er annerledes enn på Hovedindeksen. Det er færre såkalte sykliske selskaper, selskaper der inntjeningen varierer i stor grad med tilstanden i økonomien, som har fått opp farten.

Selv om aksjeutviklingen har vært annerledes enn i fjor, har SMB-markedet overordnet gjort det godt.

- SMB-indeksen har hatt høyere avkastning enn Oslo Børs’ Hovedindeks, sier Hammer. 

GOD VEKST: - En god økonomisk vekst og inntjeningsvekst og lave renter har vært en attraktiv kombinasjon for aksjemarkedet, forklarer Dag Hammer. Foto: DNB

God vekst, inflasjon og høyere rente og aksjemarkedet

Hammer og Haugen snakker om resultatsesongen i Norge og USA.

- Det har vært sterk økonomisk vekst og økonomisk innhenting. De norske selskapenes inntjening var gode, mens det har vært en formidabel gjeninnhenting i USA, forklarer Hammer.

Hammer forklarer at råvareprisene har steget mye, og det har bidratt til at sykliske aksjer har gjort det veldig bra i år og at utviklingen i inntjeningsestimatene framover også har vært positiv.

- Spesielt har USA har vært veldig aktive med å stimulere forbrukerne. Det har økt etterspørsel etter visse varer, samtidig slår sparingen alle rekorder, noe som også påvirker aksjemarkedene, fortsetter han.

Når vil sentralbankene stramme inn, spør Hammer retorisk.

- Jeg tror sentralbankene vil være forsiktige med å være for tøffe og for raske med sine tiltak, til tross av at inflasjonen har kommet opp, sier Hammer.

Han forteller videre at sentralbankene tror at inflasjonen er forbigående. En økt inflasjon betyr normalt at sentralbankene setter opp styringsrentene.

- Det norske SMB-segmentet er ikke det beste stedet for sykliske aksjer og høyere renter, fastslår Hammer. 

Hvordan vil aksjemarkedet tåle høyere renter?

En god økonomisk vekst og inntjeningsvekst og lave renter har vært en attraktiv kombinasjon for aksjemarkedet.

- Jeg tror høyere rente vil gi høyere svingninger i aksjemarkedet. De minste selskapene vil nok svinge enda mer. Selskapene er avhengig av å levere resultater, fordi jeg tror ikke vi vil se noen multippelekspansjon, forklarer Hammer.

Multippelekspansjon er en tilstand der aksjekursen går oppover uten at selskapenes inntjening holder følge, det Hammer impliserer er at han tror kursene framover vil følge veksten i inntjeningen.

«All time high»

Selskapene innfrir forventningene fra markedet, men det har ikke gitt store positive aksjekurs-utslag på rapporteringsdagen.

- Vi er på «all time high», forventningene har vært høye i forkant og de er priset inn. Det betyr at det kreves svært mye for å virkelig imponere markedet, forklarer Hammer.

Selv om vekstaksjer og grønne aksjer har fått seg en liten nesestyver, har Hammer fortsatt troen.

- Det grønne skiftet er en megatrend som så vidt begynt. Dette kommer tilbake, avslutter Hammer. 

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.