Dagens morgenrapport:
Det ble nok en ubehagelig dag for britiske politikere i går, da dagen åpnet med nok et byks i statsgjeldsrentene.
Tiåringen åpnet rett i overkant av 4,90 prosent, 11 basispunkter over nivået ved stengetid onsdag, og 23 basispunkter høyere enn nivået onsdag morgen, da den bratte oppgangen startet. Særbritiske forhold lå åpenbart bak. Den amerikanske tiåringen har tross alt vært relativt stabil de siste dagene, rett i underkant av 4,70 prosent.
Det handler i hovedsak om uro omkring statsfinansene. Den ferske regjeringen i Storbritannia kan være i brudd med sin nyinnførte finanspolitiske regel, som ble lagt fram i forbindelse med budsjettet i oktober. Regelen går ut på at budsjettet skal innrettes slik at det er balanse mellom offentlige utgifter og inntekter innen finansåret 2029/2030. Da finansminister Rachel Reeves la fram budsjettet, viste OBRs (Office of Budget Responsibility) beregninger et overskudd på denne balansen på nesten 10 milliarder pund. Men siden den tid har Storbritannia, i likhet med andre vestlige økonomier, opplevd en tydelig oppgang i markedsrentene, noe gir økte løpende kostnader. Når OBR skal legge fram oppdaterte beregninger den 26. mars, kan de derfor komme til å vise et underskudd.
I så fall må Reeves trå til med utgiftskutt og/eller økninger i skatter og avgifter. Dette bekymrer markedene, som ser at dette vil bremse en allerede laber veksttakt i den britiske økonomien. Lønn- og prisveksten er fortsatt for høy, noe som taler for at Bank of England ikke har mulighet til å trå til med betydelige vekststimulanser.
Renteoppgangen er betydelig, men dette er likevel ikke et «Liz Truss-øyeblikk», slik vi husker det fra høsten 2022 da den konservative finansministeren Truss skapte ustabilitet og dysfunksjon i markedene ved å legge fram et budsjett med åpenbare inndekningsproblemer. Budskapet fra det britiske finansdepartementet i går var at markedet for britisk statsgjeld fortsatt er velfungerende. Tiåringen falt da også tilbake i løpet av torsdagen, til 4,81 prosent.
Pundet har naturlig nok svekket seg en god del også det siste døgnet. Målt mot dollar har det ikke vært svakere siden november 2023. Europeiske børser hentet seg noe inn i går, etter torsdagens nedtur, mens amerikanske børser var stengt i forbindelse med Jimmy Carters begravelse. Krona har styrket seg. EURNOK og USDNOK noteres i morgentimene til 11,74 og 11,40, henholdsvis tre og to øre lavere enn i går morges.
Federal Reserve bør avvente videre rentekutt, i lys av solide økonomiske nøkkeltall kombinert med usikre utsikter for inflasjonen. Det var essensen i budskapet fra et kobbel av Fed-representanter (Collins, Harker, Schmid og Bowman) i går, selv om nyansene i deres uttalelser selvsagt var forskjellige. Markedene priser ikke inn et fullt rentekutt før i juni.
I ettermiddag slippes amerikanske arbeidsmarkedstall, dagens viktigste (forhåndsvarslede) begivenhet. Som konsensus venter vi at sysselsettingsveksten har avtatt etter en sterk november, til rundt 160 000 i desember. Mens konsensus venter at arbeidsledigheten vil ligge stabil på 4,2 prosent, tror vi den vil kunne tikke videre opp, til 4,3 prosent. Lønnsveksten ventes å ha vært stabil på 4,0 prosent år/år.
Her hjemme får vi servert inflasjonstall for desember måned klokka 8.00. I likhet med både konsensus og Norges Bank venter vi at kjerneinflasjonen avtar med to tideler, til 2,8 prosent år/år.