DNB Markets morgenrapport 14. april:

Bitcoin med ny prisrekord

I dag tidlig ble prisen en bitcoin ifølge Bloomberg notert til 63 886 dollar. Det er ny toppnotering.

DRIVER: Coinbase er blant annet en markedsplass for kryptovalutaer og skal etter planen noteres på Nasdaq-børsen i dag. Foto: NTB
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 14. apr 2021
Artikkelen er flere år gammel

En av driverne bak oppgangen er trolig børsnoteringen av Coinbase. Coinbase er blant annet en markedsplass for kryptovalutaer og skal etter planen noteres på Nasdaq-børsen i dag. 

Nasdaq ga i går Coinbaseaksjen en referansepris på 250 dollar per aksje. Ifølge Bloomberg priser det selskapet til 47 milliarder dollar. Det er utstedt om lag 18,7 millioner bitcoin. Basert på dagens toppnotering tilsier det en markedsverdi for alle bitcoin på 1194 milliarder dollar. 

Mange har ment at bitcoin er tulipanmanien på nytt, at det er et pyramidespill eller bitcoin ikke har noen egenverdi og at prisen dermed før eller siden vil falle til null. Andre vil peke på at bitcoin representerer en ny teknologi som dekker et behov. 

Nettopp det at det er en ny teknologi tilsier en viss varsomhet i vurderingene av hva bitcoin er i dag og at utviklingspotensialet er viktig. Hva slags utviklingspotensial kan en slik kryptovaluta ha? Her vil tilhengerne peke på mulighetene for at bitcoin blir en viktig del av den finansielle infrastrukturen. Det handler ikke om at bitcoin skal erstatte for eksempel dollar, men at teknologiske løsninger basert på bitcoin kan supplere standard valuta. 

Så langt har bitcoin overlevd utfordringer som store kursfall, hacking av markedsplasser, forbud og skaleringsproblemer. Stadig flere finansinstitusjoner posisjonerer seg i forhold til bitcoin og børsnoteringen av Coinbase er ende at skritt i retning av å gjøre bitcoin stuerent.   


I aksjemarkedene var det stort sett en positiv utvikling i går. S&P 500 steg med 0,3 prosent, mens Nasdaq var opp med 1,05 prosent. Dow Jones falt derimot litt tilbake. I Europa var det litt oppgang på de fleste aksjebørsene. I Asia i dag har japanske Nikkei 225 falt med 0,3 prosent, mens Hang Seng-indeksen er opp med 1,4 prosent. Nyheten om at Johnson&Johnson-vaksinen blir satt på vent så dermed ikke ut til å ha påvirket markedene i nevneverdig grad. Tiårs amerikansk statsrente lå i går morges rundt 1,69 prosent. I dag tidlig har den falt til rundt 1,62 prosent. I løpet av det siste døgnet har dollaren svekket seg med rundt 0,6 prosent mot euro og norske kroner. 

Ifølge NAV var det registrert 121 700 helt ledige arbeidssøkere. Dette var 2 300 flere enn for tre uker siden, og ledigheten utgjorde nå 4,3 prosent av arbeidsstyrken. Det er helt på linje med gjennomsnittlige arbeidsledighet hittil i år. I fjerde kvartal i fjor var den tilsvarende ledigheten 3,7 prosent. Dersom vi regner med antall delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak, var den samlede ledigheten på 208 500 personer. Det var 3 200 færre enn uken før påske og utgjorde 7,4 prosent av arbeidsstyrken. Ifølge NAV har antallet helt ledige «… økt mest innen butikk- og salgsarbeid samt reiseliv og transport, som også er yrkesgruppene der antallet delvis ledige har gått mest ned i løpet de tre siste ukene». Av ledigheten på 7,4 prosent er 2,8 prosentpoeng registrert som helt eller delvis permitterte.

I USA var kjerneinflasjonen 1,6 prosent i mars. Det var en oppgang fra 1,3 prosent i februar og litt høyere enn ventet. Samlet inflasjon steg med 0,9 prosentpoeng til 2,6 prosent. Unormale prisfall i fjor, som ikke ble gjentatt i år var de viktigste driverne for oppgangen samlet inflasjon og til dels kjerneinflasjonen. Slike baseeffekter vil prege prisveksten i tiden fremover. Det var også en tydelig vekst i prisene for hotellovernatting og transport og prisoppgangen ble av utviklingene i vareprisene. Det kan tyde på at det er noe tiltakende underliggende inflasjon som kan bli tydeligere etter hvert som oppdemmet etterspørsel presser aktiviteten opp. New York Feds priskomponent i bankens underliggende måling av inflasjonen indikerer at trenden i inflasjonen i mars var 2,2 prosent basert på det fullstendige datagrunnlaget (som inkluderer andre makrostørrelser enn priser) og 2,6 prosent basert på rene prisobservasjoner. Intervallet er mindre enn i februar og det er en tydelig oppgang. Den underliggende inflasjonsindikatoren er mindre utsatt enn KPI for spesielle forhold som skyldes pandemien.

Investorene har blitt mer positive til utviklingen i tysk økonomi, skal vi tro det tyske ZEW-instituttet. I alle fall steg ZEW-indeksen for nåsituasjonen med 12,2 poeng til -48,8. Det er fortsatt svært lavt og tyder på pessimismen fortsatt er stor. Med så svak nåsituasjon er det ikke rart at forventningene til utviklingen svært høye. Riktignok gikk de litt ned i april, men den siste tids oppgang i smitteratene har fått relativt moderate utslag.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Det amerikanske aksjemarkedet viste seg i går å ta både de oppdaterte tallene for prisveksten og vaksineproblemene med begrenset bekymring. Nyhetene skjøv ned rentene og ga dermed et nytt løft for typiske vekstaksjer.  Dow ble imidlertid samtidig tynget av at finansaksjer trakk ned på den samme renteutviklingen og var ved stengetid ned 0.2 %. S&P500 sluttet opp 0.3 % og Nasdaq endte opp 1.1 %. Volumet på de tre hovedindeksene kom inn på 64-77% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen var i går ned 1.5 % til 16.7 punkter. Avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner lå ved stengetid i det norske markedet i går på 1.66 % og har i morgentimene i dag kommet ned på 1.62 %.

Fortsatt drahjelp av ukens kinesiske nøkkeltall fra makrosiden gir i kombinasjon med renteutviklingen i USA medvind for de asiatiske markedene i morgentimene i dag. Skuffende tall for ordreinngangen i japansk industri medfører imidlertid sammen med en ny økning i antall virustilfeller likevel at Nikkei-indeksen kort før stengetid er ned med 0.2 %. De viktigste kinesiske indeksene er opp inntil 1.3 %. Samtidig som vi i løpet av dagen får begrenset med ny input når det gjelder makrotall vil investorer med fortsatt lav toleranse for overraskende inflasjonssignaler i dag holde et øye med den amerikanske importprisindeksen. Senere i kveld legger i tillegg Fed fram Beige Book, en statusrapport for situasjonen i økonomien. Rapporten inngår i beslutningsgrunnlaget foran rentemøtet den 28. april. Før det norske markedet stenger i ettermiddag vil vi også ha fått de første større kvartalsrapportene for Q1, med tall fra JP Morgan, Goldman Sachs og Wells Fargo.    
      
I tillegg til OPECs positive forventninger om etterspørselsveksten fremover indikerte gårsdagens foreløpige lagertall et trekk i de amerikanske råoljebeholdningene på 3.6 mill. fat for forrige uke. I utgangspunktet var det ventet en reduksjon i disse beholdningene på 2.5 mill. fat. WTI-prisen reagerte i USA i går dermed opp USD 0.73 pr. fat til USD 60.31 pr. fat og har i morgentimene i dag steget videre til USD 60.61 pr. fat. Før åpning i Europa ligger Brent-prisen på USD 64.09 pr. fat og er etter gårsdagens oppgang dermed opp ytterligere USD 0.19 pr. fat siden stengetid i Oslo i går.    

The Kingfish Company driver med landbasert oppdrett av tunfiskarten Yellowtail Kingfish, blant annet benyttet i sushi. Selskapet er i en oppbyggingsfase og i forbindelse med at ledelsen i dag gir en statusoppdatering vil vi spesielt fokusere på fremdriften for de to anleggene i Nederland og USA. Byggestart for anlegget i USA er avhengig av to lokale lisenser knyttet til tilgang på vann, hvorav en allerede er godkjent og behandlingen av den andre ved siste oppdatering skal ha vært langt fremskredet. Fra anlegget i Nederland selges allerede fisk og her vil se etter mer visibilitet når det gjelder oppnådde priser og produktmiks. Fra i morgen tilbys også selskapets produkter i amerikanske butikker og i denne forbindelse venter vi å høre mer om selskapets egne forventninger til salget fremover. Vi mener de langsiktige utsiktene for selskapet er gode og har før dagens oppdatering en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 34 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 24.30 pr. aksje.