Utbytte-podkasten

- Det største industrielle skiftet i etterkrigstiden

Vekstkapital blir kritisk for batteriselskapene Freyr og Beyonder.

BATTERIPRODUKSJON: - Når vi går over fra fossil energi til grønn energi, må vi få opp produksjonen av batterier, sier Svein Kvernstuen i Beyonder. Foto: Beyonder
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 08. sep 2022
Artikkelen er flere år gammel

Toppsjefene i de to norske battericelleprodusentene Freyr og Beyonder gir i denne utgaven av podkasten Utbytte en oppdatering på hvor de er på vei og hva de mener som skal til for at norske batteriselskaper skal lykkes.

Marius Brun Haugen i DNB, som leder podkasten, viser til at elektrifiseringen av samfunnet kommer til å bidra til raskt økende etterspørsel etter blant annet batterier og at det er behov for battericellefabrikker.

Det er behov for nær 50 battericellefabrikker i Europa
Marius Brun Haugen

- Asia, og med Kina i spissen, har vært dominerende, men EU signaliserer at de ønsker å beskytte industrien i Europa. Det estimeres et behov for nær 50 battericellefabrikker bare for å møte Europas etterspørsel, men et viktig spørsmål er hvorvidt Europa kommer til å være konkurransedyktig mot Kina, sier Marius Brun Haugen i DNB.

- Vi får enorme lagringsbehov for energi

Batteriproduksjon er helt avgjørende for å lykkes med det grønne skiftet, mener Svein Kvernstuen, som leder batteriselskapet Beyonder.

- For å få et stabilt strømnett må vi kunne lagre elektroner i batterier. Når vi går over fra fossil energi til grønn energi, må vi få opp produksjonen av batterier, sier Kvernstuen.

Vi må få opp produksjonen av batterier
Svein Kvernstuen

- Fremover får vi enorme lagringsbehov for energi. Hvis vi mener alvor med avkarbonisering av verdens industrisystemer er det helt umulig å se for seg det uten store mengder av batterier. Det må vi eskalere opp, og da kommer vi inn i det grønne skiftet fortere enn vi ellers ville gjort, sier Tom Einar Jensen, som leder Freyr.

Kritisk viktig med tilgang på kapital

Jensen i Freyr mener at folk må ta inn over seg at elektrifiseringen er det største industrielle løftet i etterkrigstiden.

- Dagens batterikapasitet har det tatt 30 år å bygge, den må 20-dobles i løpet av 10 år. Det er en 60 ganger så stor utfordring, sier Jensen i Freyr.

Du må ha et vekstcase investorene kan tro på
Tom Einar Jensen

- Vi må ha en troverdig kapitaliseringsstrategi slik at vi får tilgang til kapital, det er kritisk viktig. Du må tegne et bilde av en lønnsomhet som er interessant for investorene, og ha et vekstcase som de kan tro på, og det har vi klart med en økende mengde med investorer, sier Jensen.

KRITISK VIKTIG: - Vi må ha en troverdig kapitaliseringsstrategi slik at vi får tilgang til kapital, sier Tom Einar Jensen i Freyr. Foto: Stig Jarnes

Attraktiv lisensmodell

Beyonder har sikret seg solide og tunge investorer. De utvikler også teknologi som gjør at de har en teknologirisiko som må dokumenteres gjennom milepælsutvikling.

Vi har en lisensmodell som oppfattes som veldig attraktiv
Svein Kvernstuen

- Vi har delt opp forretningsmodellen vår slik at vi er et teknologiutviklingsselskap og i tillegg har vi en lisensmodell som oppfattes som veldig attraktiv, sier Kvernstuen i Beyonder.

AVGJØRENDE: - Når vi går over fra fossil energi til grønn energi, må vi få opp produksjonen av batterier, sier Svein Kvernstuen i Beyonder.. Foto: Beyonder

Stasjonær lagring kommer

Espen Arnesen og Lars Hjermann er to av batteriekspertene i DNB.

- Batteribransjen er spennende og verdt å følge tett fordi elektrifisering er helt avgjørende for å få ned CO2-utslipp, og dermed må vi få i gang batteriproduksjonen for å lykkes med det grønne skiftet, sier Espen Arnesen i DNB.

Vi må få i gang batteriproduksjonen for å lykkes med det grønne skiftet
Espen Arnesen

- Det er jo på sett og vis bilindustrien alle tenker på når det gjelder batterisektoren, men det er klart at det også er andre tunge områder. Særlig skal det fremover bygges enorm kapasitet på stasjonær lagring som skal få balansert ut kraftnettene, sier Lars Hjermann. 

Produsent av podkasten Utbytte: Kim A. Farago, DNB Wealth Management 

Episoden ble spilt inn torsdag 25 og mandag 29. august 2022. Har du spørsmål og temaer du ønsker vi skal ta opp, eller andre innspill til podkasten, kan du sende de til utbyttepodden@dnb.no.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.