Fond og sparing:

Aksjesparekonto: Hva bør jeg passe på?

– På en aksjesparekonto er at du kan utsette gevinstbeskatningen inntil du tar ut pengene, sier Behnaz Ganji.

SKATT: – Når du har tatt ut den siste skattefrie kronen, så vil hver neste krone bli skattlagt med 37,84 prosent, sier Behnaz Ganji. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 10. mar 2025
Artikkelen er flere år gammel

– Aksjesparekonto er en særnorsk ordning som gjelder for aksjefond og aksjer som stammer fra EØS/EU-området, sier Behnaz Ganji.

Hun er spareekspert i DNB og var tidligere finansiell rådgiver i banken. Fond og aksjer handles på forskjellige måter, mens et fond kjøpes eller selges til en framtidig ukjent kurs, får du den aksjekursen du setter som maksimal eller minimumsprisen du vil kjøpe eller selge til. Det er også mulig å handle til den til enhver rådende kurs i markedet dersom du vil ha aksjen til tilgjengelige kursene.*

– Det grunnen til at aksjer og fond vises på ulike konto. Nå kan du velge hvilken bankkonto som skal brukes for å kjøpe fond og aksjer. Pengene går til din aksjesparekonto dersom du enten mottar utbytte eller gjennomfører et salg, sier eksperten.

Tidligere hadde DNB en egen bankkonto knyttet til aksjesparekonto. Denne har blitt gjort om til ordinær konto fra 10.3.2025 uten innskudd på. 

– Vær klar over at eksisterende spareavtaler fortsatt kan gå gjennom denne bankkontoen inntil du endrer trekkonto for spareavtalene, sier Ganji. 

Du må dermed endre spareavtalene vekk fra kontoen som begynner med 1260 manuelt før du sletter denne bankkontoen.

Skatt på aksjesparekonto

– En viktig grunn til å ha en aksjesparekonto er at du kan utsette gevinstbeskatningen inntil du tar ut pengene, da må pengene også kunne lagres et sted hvor det ikke er noen tvil om de står på en ASK, sier hun.

Alle transaksjoner er i utgangspunktet en skattbar hendelse, men en ASK er som et skall rundt investeringene dine der alle verdipapirene skattes som én investering.

– Du ser hvor mange penger du har på aksjesparekontoen når du logger inn, sier Ganji.

Du får oversikt over innskudd, penger og avkastning. Du finner skattefritt uttak i nettbanken ved å trykke på lenken gå til "Sparing og investering"-toppmenyen, og klikk på "Aksjesparekonto" til høyre i menyen. Skroll ned til du finner og klikker på lenken "Skattemessige verdier". I Spare må du trykke "Mer", "Aksjesparekonto", klikk på "Mer informasjon".  

Skatten utløses ikke før du tar penger ut fra aksjesparekontoen. Du tar ut av innskuddet først uavhengig om du har solgt aksjefond og aksjer med gevinst eller tap. Skal du realisere tap på aksjesparekontoen som helhet, må hele aksjesparekontoen selges og avvikles.

Hvorfor er det ikke rentefond eller kombinasjonsfond tilgjengelig?

– Aksjesparekonto gjelder kun for aksjefond og aksjer som er hjemmehørende i EU/EØS-området. Det betyr at det er noen aksjer på Oslo Børs som du ikke kan handle gjennom ASK, sier Ganji.

Dette er regler som myndighetene har satt, aksjer skattlegges annerledes enn rente og kombinasjonsfond. Rentefond skattlegges i utgangspunktet årlig for gevinst- og renteinntekt med 22 prosent. Aksjer og aksjefond er mye mer komplisert, der skattlegges du med inntil 37,84 prosent av gevinst og utbytte.

– Men du får bunnfradrag som baseres på rentenivået i markedet, dermed kan du ha fra null til 37,84 prosent skatt av gevinst avhengig av skjermingsrente og din gevinst eller utbytte, sier Ganji.

Les mer om skjermingsfradrag

Kan jeg flytte et aksjefond fra generell fondssparing til ASK?

– Du kan ikke flytte et aksjefond fra generell fondssparingskonto til aksjesparekonto uten å betale skatt. Det betyr at må selge aksjefondene og kjøpe dem på nytt inne på ASK; du bruker opp skjermingsfradraget, og du får eventuelt fradrag for tap, sier Ganji.

– Dermed må du vurdere om du bare skal la det stå på fondskonto, og gjøre nye kjøp innenfor aksjesparekonto, sier Ganji.

Den store fordelen med aksjesparekonto er at du kan kjøpe og selge aksjefond og aksjer uten å skatte underveis. Dersom du ikke har planer om å selge eller gjøre endringer, kan du også utsette gevinstbeskatningen på en ordinær fondskonto.

– Du kan ta kontakt med oss for å ordne det praktiske, men det er som sagt en skattbar hendelse, så du bør gjøre en helhetsvurdering om det er verdt det, sier Ganji.

Skattefrie uttak

Kan du ta ut over innskutt beløp uten å skatte om du tar ut mindre beløp flere ganger, eller er det per år?

– Du kan ta ut et gitt beløp, altså innskudd pluss opparbeidet skjermingsfradrag. Det er altså en sum som gjelder for deg, du finner beløpet under aksjesparekonto nettbanken og i Spare, sier Ganji.

Du finner skattefritt uttak ved å trykke på lenken gå til "Sparing og investering"-toppmenyen, og klikk på "Aksjesparekonto" til høyre i menyen. Skroll ned til du finner og klikker på lenken "Skattemessige verdier". I Spare må du trykke "Mer", "Aksjesparekonto", klikk på "Mer informasjon". 

Det spiller ingen rolle om du tar ut det skattefrie beløpet i en omgang eller flere, det er totalsummen som gjelder.

– Når du har tatt ut den siste skattefrie kronen, så vil hver neste krone bli skattlagt med 37,84 prosent, utdyper Ganji.

– Husk også at aksjesparekontoen skattes under ett. Det betyr at selv om du realiserer gevinst på et fond så skattes du ikke hvis du tar ut et beløp fra aksjesparekontoen før du tar ut mer enn du har satt inn på aksjesparekontoen totalt, sier Ganji.

Det er noen som har fått seg en overraskelse på neste skattemelding fordi de har glemt å sjekke hvor stort beløp de kan ta ut skattefritt. Det er også mange som ser på inngangsverdier per verdipapir, men det er altså totalsummen på hele aksjesparekontoen som gjelder. Du finner verdien du kan ta ut skattefritt i nettbank og Spare. 

* Det er en «kjøper»- og «selger»-kurs i aksjer. Det oppstår først et kjøp og salg når kjøper og selger møtes til samme kurs.

Er du interessert i kurs om fond og aksjer? Meld deg opp her.

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.