Aksjer for nybegynnere
De siste årene har mange unge nordmenn begynt å kjøpe aksjer. – Veldig mange ringer DNBs aksjebord for å få hjelp.
Dette sier Trym Gjerstad Smedsrud, som jobber i på aksjebordet i DNB.
Ifølge Aksje Norge økte antallet aksjonærer ved Oslo Børs med nesten 50 prosent under pandemien, og veksten har fortsatt om enn i et annet tempo. Nå er det litt over 590.000 nordmenn som eier aksjer.
– Med nærmere 210 000 nye aksjonærer på Oslo Børs de siste tre-fire årene er det mange nybegynnere, sier Smedsrud. Og i et marked preget av tøffere tider, ser vi at det er flere kunder med overdreven tro på egne evner. Disse går ofte i de typiske nybegynnerfellene.
Går du med tanker om å begynne å kjøpe aksjer har megleren noen tips til hvilke feller du bør unngå, og hva du bør gjøre.
En gang i måneden holder vi nybegynnerkurs i fond og aksjer.
Det er et webinar som du kan logge deg inn på fra der du er. Du kan sende inn spørsmål i forkant eller underveis og få svar fortløpende.
Det globale aksjemarkedet gir et hav av muligheter. Trym Smedsrud sier at skal du lykkes som investor er det grunnleggende å skaffe seg kunnskap om selskapet du vil kjøpe aksjer i. Du må også forstå markedet det opererer i. Å bare hoppe på anbefalinger fra venner, nettforum eller sosiale medier gir som regel et dårlig beslutningsgrunnlag. I alle fall alene.
– Vi ser ofte at nybegynnere hiver seg nærmest ukritisk på aksjer som har steget mye på kort tid og som har vært «hypet» opp i nettforum og i avisene. Mange kaster seg på uten selv å ha vurdert risikoen.
Kjøper du aksjer som er hypet vil kursen ofte gå videre opp i starten, fordi det er flere som deg. I sånne situasjoner er det lett å føle seg smart. Samtidig stiger fallhøyden. Mer proffe investorer benytter ofte slike anledninger til å selge unna for å sikre gevinst, og før du vet ordet av det snur aksjekursen brått.
– Blir fallet brutalt, må du ta en vurdering på om du skal vente til kursen henter seg inn igjen eller om du skal selge med tap, sier Smedsrud.
Dette er kanskje den vanligste fellen nybegynnere går i
Megleren sier at de som har kjøpt en aksje i et selskap de har lest om og forstått, et så er det også lettere å «sitte stille i båten» når kursfallet kommer.
– Har du en grunnleggende tro på et selskap kan et kursfall heller gjerne fremstå som en god kjøpsmulighet, sier han.
Mitt råd #1: Gjør dine aksjekjøp basert på analytikeres selskapsanalyser og anbefalinger. Les mest mulig om selskapet, konkurrentene og markedet de opererer i. Bruk hodet og ta en risiko du er komfortabel med.
Mange ferske investorer har et ønske om «raske penger». Dette er sjeldent en god strategi for å lykkes, sier Smedsrud.
– De aller fleste lærer da også, gjerne på den harde måten, at det ikke er lett.
Han forteller at historisk har aksjemarkedet over tid steget mer enn de fleste andre markeder.
– Med «over tid» snakker vi 5–6 år, minst! Og da snakker vi om markedet som helhet. Enkeltaksjer, altså aksjer i ulike selskaper, kan svinge langt mer i verdi enn markedet som helhet. Spesielt såkalte vekstaksjer, som ofte er populære blant nybegynnere i aksjemarkedet.
– Vekstaksjer er aksjer som ofte prises høyt i forhold til selskapets inntjening. De kalles vekstaksjer nettopp fordi analytikere og investorer forventer høy vekst, ofte mange år fram i tid, forklarer Smedsrud.
Samtidig svinger vekstaksjer gjerne mer i verdi på kort sikt enn andre aksjer, nettopp fordi kursen er mer avhengig av hva markedet «tror» enn av selskapenes faktiske inntjening.
– Å forutsi hvordan verdien utvikler seg i denne type selskaper, er vanskelig, fortsetter han: Å treffe med både kjøps- og salgstidspunkt er enda vanskeligere, fordi verdien svinger både kraftigere og hyppigere.
Hva er så poenget? Jo, å investere kortsiktig i vekstaksjer er ekstremt risikofylt. Å spekulere i kortsiktig gevinst betyr også at du må være beredt på å tape mye.
Mitt råd #2: Tid er penger i aksjemarkedet. Ha en langsiktig plan, da er det lettere å være rasjonell når det svinger.
Smedsrud sier at dette kanskje er den vanligste fellen nybegynnere går i.
– Mange er mer redde for å gå glipp av gevinst enn de frykter å måtte selge med tap.
Aksjemarkedet er preget av enormt mye psykologi, følelser slår inn og tåkelegger det rasjonelle, sier han.
Smedsrud mener at spesielt nybegynnere ofte går gjennom noen følelsesbaserte sykluser før de lærer.
– Alt fra panikken når de ser røde tall, til grådigheten som slår inn når avkastningen er både to- og tresifret, og den følelsen som sier de bare «må» vente litt til for å skvise ut de siste prosentene før et salg. Det kommer jo ofte dessverre ikke, sier han.
Verden er full av fattige folk som ikke tok gevinst
– Jeg hørte på en podkast der den kjente investoren Jan Petter Sissener sa at verden er full av fattige folk som ikke tok gevinst, mens «the billionaire always sold too early». Det er noe å tenke over, sier Smedsrud.
Han sier at skal du lykkes som investor må du klare å selge når det har gått skikkelig bra, og du må tørre å kjøpe når det har gått skikkelig dårlig. Stikk i strid med hva flertallet klarer.
Mitt råd #3: Sett regler for deg selv. For eksempel kan du ha som en regel at når kursen på en aksje når en ny høyde, så selger du. Finn regler som fungerer for deg. Poenget er å «tvinge» seg selv til å være rasjonell.
Lykke til!
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet vil aldri være noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader ved kjøp og salg, samt skattemessige forhold.