DNB Markets morgenrapport 24. februar:

Aksjemarkedet tror på gjeninnhenting

Koronaviruset fortsetter å spre seg. I løpet av helgen har Italia innført karantene i en rekke områder nord i landet, og om lag 50 000 innbyggere får ikke lov å reise uten spesiell tillatelse.

AVLYST: Deler av det berømte karnevalet i Venezia ble avlyst på grunn av koronaviruset. Foto: NTB scanpix
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 24. feb 2020
Artikkelen er flere år gammel

Dette er en morgenrapport fra DNB Markets, skrevet av valutastrateg Magne Østnor:

Tiltakene blir iverksatt etter at tre personer er bekreftet omkommet og 152 smittet av covid-19-viruset. I Sør-Korea er antall smittede økt kraftig de siste dagene, og myndighetene har erklært krisetilstand i enkelte områder. Etter lenge å ha inntatt en tilbaketrukket rolle, har den kinesiske presidenten, Xi Jinping, to ganger i løpet av de siste dagene adressert farene knyttet til virusutbruddet. Det skjer etter at smitten har spredd seg til hovedstaden, og presidenten oppfordret alle til å gjøre sitt ytterste for å begrense og få kontroll over virusutbruddet

Entydige

… og risikoviljen avtar. Markedsreaksjonene over helgen er entydige. Gullprisen stiger videre, og nærmer seg toppnoteringene fra 2011/12. Bekymringene for at koronaviruset ikke bare vil bremse kinesisk oljeetterspørsel, men også etterspørselen i flere industriland, bidrar til å sende oljeprisen ned nesten 4 prosent siden fredag morgen.

Fallet fortsetter

Asiatiske aksjemarkeder er ned så langt i dag, Hang Seng med hele 1,5 prosent. S&P futuren peker i retning av at Wall Street vil åpne med et fall i samme størrelsesorden, etter en fredag der både europeiske og amerikanske aksjemarkeder endte med et fall på 1-2 prosent. Dessuten fortsetter fallet i de lange rentene, og 10-års amerikansk statsrente falt 4 basispunkter til 1,47 prosent, mens 30-års renten falt til rekordlave 1,88 prosent. Forventningene til at Fed vil kutte renten tiltar dessuten, og markedet prisen inn mer enn to rentekutt i løpet av året, om lag 10 basispunkter mer enn tilfellet var på torsdag i forrige uke. Ikke overraskende, ser vi at kronen svekker seg, om lag 0,5 prosent mot de fleste valutaene. Samtidig har dollaren styrket seg videre, og handler nær det sterkeste nivået på 3 år.

Varsles rentekutt i flere land 

Aksjemarkedet virker å tro på snarlig gjeninnhenting. Selv om det har gått en måned siden virusutbruddet ble kjent og både antall smittede og omkomne fortsetter å øke, nådde amerikanske aksjemarkeder nye toppnoteringer i forrige uke. Samtidig virker verdsettelsen av aksjer å være på den dyre siden. Det er vanskelig å tolke det på noen annen måte enn at investorene forventer at konsekvensene av koronaviruset ikke vil påvirke verken omsetning eller inntjening i særlig grad.

Optimismen skyldes trolig også forventninger til mer stimulerende politikk. Den siste måneden har troen på at sentralbankene verden over vil trå støttende til tiltatt, og det ventes nå rentekutt i blant annet Australia, New Zealand, Canada og i eurosonen, i tillegg til i USA. Trolig vokser også forventningene til finanspolitisk stimulans, noe som ble gjentatt av den italienske sentralbanksjefen på G20-møtet i helgen. I dette ligger en vanskelig balansegang. Hensynet til å begrense smitte tilsier fortsatt restriksjoner på reise og aktivitet, samtidig som hensynet til å begrense de økonomiske konsekvensene tilsier at produksjonen bør gjenopptas.

Konsekvensene for amerikansk økonomi av virusutbruddet

Det er liten tvil om at tiden fremover også vil preges av nyheter om koronaviruset. Talene til Fed’s Mester og Clarida i dag og i morgen vil trolig saumfares for kommentarer knyttet til konsekvensene for amerikansk økonomi av virusutbruddet. Fredag får vi en indikator på dette i form av industri-PMI-en for Chicago området, og selv om det i forrige ukes første-estimat på PMI for hele landet ble referert til negative konsekvenser i verdikjeder og etterspørsel, er Chicago PMI ventet å stige etter et kraftig fall i januar.

Nær bunnpunkt 

Her hjemme får vi denne uken arbeidsmarkedstall, i form av både AKU-tall og registrert ledighet. Vi tror ledigheten er nær et bunnpunkt, all den tid veksten er i ferd med å avta. Dermed blir detaljhandelstallene viktigere for å vurdere farten i økonomien, og selv om vi tror forbruket tok seg noe opp i januar, er farten i forbruket svakere enn Norges Bank la til grunn i den pengepolitiske rapporten i desember.