Dagens morgenrapport:
Børsene i USA falt betydelig mandag, det ble ytterligere nedgang i går. Nedgangen er nå mer reversert enn oppgangen etter valget.
Ny opptrapping av tollkrigen. President Trumps annonseringer mandag kveld av 25 prosent toll på varer fra Mexico og Canada, samt en ny økning på 10 prosent mot Kina falt ikke i god jord. Reaksjonene fra de tre landene var at de alle vil svare med mottiltak. Canada svarte kontant i går, mens Mexico vil komme med konkrete tiltak på søndag. Utsettelsen av økt toll mot Canada og Mexico ble altså kun en utsettelse. De to landenes økonomier vil rammes hardt, både fordi de har en stor eksportsektor (godt over 30 prosent av økonomiene), og siden en stor del av deres eksport går til USA.
Amerikanske selskaper vil rammes av tolleffekter. Noen vil oppleve at kostnaden på deres innsatsvarer øker, slik mandagens ISM-undersøkelse bar preg av. Økte kostnader kan bety svekket lønnsomhet, dersom regningen ikke kan sendes videre til forbrukerne. Konsumselskaper vil måtte heve prisene på sine produkter, som kan bety mindre omsetning og dårligere inntjening. Det er også grunn til å tro at høyere inflasjon vil kunne bety dempet etterspørsel og muligens også høyere renter. Usikkerheten kan dessuten sette bedriftenes investeringer på vent en periode.
Er veksten i USA allerede på vei til å svekkes? Atlanta Feds indikator ble raskt nedjustert fra en oppgang på drøyt to prosent, til et fall på nærmere tre prosent. Vi er ikke spesielt bekymret for denne utviklingen. Mye av nedjusteringen skyldes at importen ser ut til å øke kraftig i forkant av toll-økninger. Det er dermed en midlertidig effekt som vil bli reversert. I tillegg var konsumveksten svak i januar, men den ble ikke dempet av lavere inntektsvekst. Vi tror derfor dette skyldes spesielle forhold, som kaldt vær. I ettermiddag kommer tjeneste-ISM, som vil indikere mer om situasjonen i den sektoren.
Aksjemarkedene reagerte negativt. Det kan tyde på at markedsaktører trodde utsettelsen mot Mexico og Canada ville føre til lavere satser. Når dette ikke skjedde, ble det dermed en negativ overraskelse. Børsene i USA falt betydelig mandag, men det ble ytterligere nedgang i går. Samlet sett endte de to dagene ned 3,0 prosent for både S & P500 og Nasdaq. Nedgangen den siste tiden har reversert mer enn oppgangen etter valget av Trump som president. Europeiske børser falt kraftig i går. Eurstoxx50 endte ned 2,1 prosent, mens tyske DAX falt 3,5 prosent og Oslo Børs 3,0 prosent.
Lange renter trakk først ned. Ti-års statsrente falt rundt 5bp. på mandag og ble handlet helt nede i 4,11 prosent på det laveste tirsdag ettermiddag. Deretter steg renten en god del og ligger nå rundt 4,24 prosent. Det prises fortsatt in fire rentekutt fra Fed innen juni neste år. Feds Williams holdt en tale i går der han sa at økt toll vil heve inflasjonen, men at det er mye usikkerhet knyttet til hvordan økonomien vil respondere.
Dollaren svekket seg denne gang. Etter at det nærmest var et mønster at USD styrket seg på nyheter om toll, svekket den seg mot EUR denne gang. EURUSD blir i dag handlet helt opp mot 1,063. Det er en oppgang på 1,4 prosent siden i går morges. Reaksjonen kan tyde på at an man anser de negative effektene for amerikansk økonomi er større enn de europeiske.
«Two-sessions»-mål fra Kina. Det årlige møtet mellom de to viktigste politiske institusjoner utarbeider nye mål for økonomien. Ikke overraskende endte det med mål om 5 prosent vekst i BNP for inneværende år. Nattens tjeneste-PMI steg fra 51,0 til 51,4, som var klart bedre enn ventet på forhånd.