Pensjonsdilemma:

Trenger minst 70 prosent av nåværende lønn

– Veldig mange vet ikke hva de får utbetalt når de går av med pensjon, sier Stian Revheim.

AVSTAND: – Det er et voldsomt gap mellom oppfattet behov og forventning om framtidig pensjon, sier pensjonsekspert Stian Revheim. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 22. feb 2024
Artikkelen er flere år gammel

En undersøkelse Respons Analyse gjorde på vegne av DNB i fjor, viste at omtrent fire av ti nordmenn ønsker å gå av med pensjon før de blir 67 år, og andelen øker med alderen på respondentene. Av de som er i aldersspennet 55–60 år svarer nesten halvparten at de ønsker å gå av før de blir 67 år, men selv ikke engang ved å gå av ved 67 år vil pensjonen være på forventet nivå.

Tror de trenger 70 prosent eller mer av nåværende lønn

25 prosent av de spurte mener de vil trenge mer enn 70 prosent av nåværende lønn for få en akseptabel inntekt å leve av, men bare en av tre tror de får utbetalt pensjon på dette nivået.

– Og når de faktisk sjekker pensjonen sin ser kun 1 av 10 at de vil komme opp på dette nivået, og det er hvis de venter med uttaket til de er 67, sier Revheim.

Prøv DNBs pensjonskalkulator!

Når ikke opp til forventningene

– Dagens pensjonister justerer forbruket ved kutte kortbruken med 29 prosent, og det rimer godt med forventningene om at man vil trenge mer enn 70 prosent av dagens lønn som pensjonist, sier Revheim.

Utfordringen er at svært få av de unge vil oppnå en pensjon som er i nærheten av dette.

– En 30 åring med 600.000 kroner i lønn kan forvente å få omtrent 35 prosent av lønnen fra folketrygden, sier Revheim. 

Et voldsomt gap mellom oppfattet behov og forventning

Resten av pensjonen må dekkes opp av arbeidsgivers pensjonsordning og egen sparing. De færreste tror at de vil få utbetalt pensjon på 70 prosent eller mer av dagens lønn.

– Det er et voldsomt gap mellom oppfattet behov og forventning om framtidig pensjon, sier Revheim.

Han forteller at de som sparer til pensjon i noe større grad har sjekket hva de får utbetalt. Det er også slik at de som sparer ofte har et ønske om å gå av før fylte 67 år.

– Heldigvis sparer nesten halvparten av de spurte til pensjon og en av tre av dem som har sjekket med en pensjonskalkulator har økt pensjonssparingen eller startet med pensjonssparing, sier Revheim.

Han forteller at det finnes grep du kan ta for å bedre pensjonsutsiktene dine.

Pensjon består av tre deler

Han minner om at pensjonen består av tre deler

  1. Folketrygden, som baseres på din lønn.
  2. Pensjonsordning via arbeidsgiver, som kan være offentlig tjenestepensjon, innskuddspensjon og noen mindre vanlige ordninger
  3. Privat sparing

– De aller fleste i privat sektor har innskuddspensjon gjennom jobben og en pensjonskonto som arbeidsgiver sparer på. Her har du mulighet til å påvirke pensjonsutbetalingen ved å velge riktig andel i aksjemarkedet, sier Revheim.

Revheim påpeker at det å endre aksjeandelen tar bare noen få minutter DNBs nettbank eller i Spare-appen.

– Logger du deg inn i Spare finner du pensjonskontoen din og du kan enkelt sjekke hvor mye pensjon du kan forvente å få og hvilke endringer som skjer hvis du justerer på investeringsvalget.

Han forteller at dersom du ikke pensjonskontoen din i Spare kan du enkelt flytte den til DNB, og i flytteprosessen setter du opp ditt investeringsvalg. 

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.