DNB Markets morgenrapport 7. juni:

3m Nibor over 4 prosent

I går ble 3m Nibor fastsatt til 4,01 prosent.

NIBOR: I går ble 3m Nibor fastsatt til 4,01 prosent Foto: NTB
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 07. jun 2023
Artikkelen er flere år gammel

Det er første gang siden januar 2009 at 3m Nibor ble fastsatt til over 4 prosent. Renten har steget med 21 basispunkter på knappe tre uker. Om lag halvparten av oppgangen skyldes økte påslag i pengemarkedet, mens den andre halvdelen skyldes at forventede renteøkninger i juni og august har kommet nærmere og at forventningene til renteøkninger har tiltatt noe.

Økningen i påslaget henger i noen grad sammen med behovet det amerikanske finansdepartementer har for å bygge opp igjen kontantbeholdningen etter at den ble tappet ned på grunn av gjeldstaket. Økningen i kontantbeholdningen trekker inn dollarlikviditet. Det gjør også programmet med nedsalget av stats- og boliglånspapirer (QT). Samlet trekker dette opp rentene for dollarfinansiering, noe som får gjennomslag i norske renter. Men også hjemlige forhold spiller inn. Prognosene for den strukturelle likviditeten i det norske banksystemet er justert ned og det ligger an til en ganske stram likviditetssituasjon fremover.

Påslaget var i går 45 basispunkter, men snittet for kvartalet så langt er 40bp. Det er godt i tråd med Norges Banks anslag fra marsrapporten, men det kan se ut som om påslaget vil ligge litt i den høye enden resten av kvartalet.

Det amerikanske finanstilsynet (SEC) gikk i går til sak mot Coinbase, som blant annet er en markedsplass for kryptovaluta, for brudd på reguleringene. Søksmålet mot Coinbase kom etter at SEC mandag gikk til søksmål mot verdens største kryptobørs, Binance, og dets grunnlegger. SEC mener at handel med en rekke kryptovalutaer faller inn under definisjonen av finansielle instrumenter, og at børsene da ikke har fulgt reglene som gjelder for handel med slike instrumenter. Kursen på bitcoin falt markert etter at søksmålet mot Binance ble kjent på mandag, men hentet seg inn igjen i går til tross for søksmålet mot Coinbase. Bitcoin handles nå like under 27.000 USD per bitcoin.

I går steg S&P 500 med 0,24 prosent og satte dermed ny toppnotering for året. Siden bunnen i oktober i fjor har indeksen steget med nesten 20 prosent, men den er likevel 10,7 prosent lavere enn toppen i januar i fjor. Oppgangen har vært ledet av en liten gruppe teknologiselskaper. Selv om det var oppgang i flere av de store indeksene, kan det se ut til at investorene er i ferd med å ta en pause i forkant av inflasjonstall og rentemøtet. I alle fall har VIX-indeksen, som måler den implisitte volatiliteten i S&P 500 ut fra opsjonsprisene, avtatt til sitt laveste nivå siden februar 2020.

Tiårs amerikanske statsrenter har falt med fire basispunkter siden i går morges, men svingte en del gjennom dagen. Toårsrenten, som også svingte, endte lite endret fra i går morges. I valutamarkedet har dollaren reversert gårsdagens svekkelse mot euro og EURUSD handles i dag rett under 1,07. EURNOK falt i går morges til rett under 11,80, men steg på ny gjennom dagen og handles rundt 11,87 i dag tidlig. Dermed har kronen svekket seg med 1,1 prosent mot dollar det siste døgnet.

Dagens kalender har få markedsdrivende makrotall, men det er likevel noen tall som kan være interessante. Fra Tyskland får vi tall for industriproduksjonen i april. Den falt med 3,4 prosent fra februar til mars, men konsensus venter en oppgang på 0,6 prosent i april. I går fikk vi tall for industriordre i april, og de peker ikke mot noe løft i produksjonen fremover. Ordrene falt med 10,9 prosent m/m i mars, og fortsatt ned i april med -0,4 prosent. Det var klart svakere enn ventet. Det kan jo peke mot at konsensus har vært litt optimistiske i anslagene for aprilproduksjonen.

Også her hjemme kommer det produksjonstall for industrien i april. Produksjonen falt med 0,4 prosent fra februar til mars. Siden starten av 2021 har imidlertid produksjonen vært relativt stabil, men med en del månedlige svingninger. Vi tror produksjonen steg litt i april og dermed viderefører den flate trenden. Fremover ligger det an til et oppsving i petroleumsinvesteringene, noe som nok kommer til å trekke opp aktiviteten i deler av industrien. Det har allerede gitt seg utslag i et betydelig produksjonsoppsving innen bygging av skip og plattformer.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Med begrenset input både når det gjaldt selskapsnyheter og nøkkeltall ble det en retningsløs utvikling for det amerikanske aksjemarkedet gjennom gårsdagens handel. Oppmerksomheten så i hovedsak ut til å være rettet mot det kommende rentemøtet, hvor konklusjonen ikke kommer før neste onsdag. S&P500 endte opp 0.2 %, mens Dow stengte tilnærmet uendret og Nasdag ved stengetid var opp 0.4 %. Fra et allerede relativt lavt nivå falt VIX-indeksen med 5.2 % til 14 punkter, mens volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene kom inn på 79-97% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Futureskontrakten på S&P500 indikerer i øyeblikket en videre oppgang på 0.1 % ved åpning av det amerikanske markedet i ettermiddag. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner har siden i går ettermiddag kommet ned med 6 basispunkter og ligger i morgentimene på 3.66 %.            

Kinesiske myndigheter skal ha bedt bankene om å redusere innskuddsrentene. Hensikten vil være å gi mer rom for utlånsmarginene og samtidig stimulere til mer låneetterspørsel parallelt med at man også reduserer sparingen i husholdningene. Handelsbalansetallene lagt fram i morgentimene i dag indikerer samtidig at ønsket om mer økonomisk aktivitet ikke er ubegrunnet. På tross av et fortsatt solid handelsoverskudd var både importen og eksporten i mai ned i forhold til samme måned i fjor. Kombinasjonen har medført en ny runde med forventninger om ytterligere stimuleringstiltak og i et riktignok blandet marked har i første omgang de viktigste kinesiske indeksene reagert med et løft på inntil 1 %. I Japan er samtidig Nikkei-indeksen etter fire dager med oppgang i dag ned med 0.8 %. Her ser vi at en styrket Yen mot USD i morgentimene legger noe press på kursene. I motsetning til i Kina er det ventet at ettermiddagens amerikanske handelsbalansetall for april vil vise en betydelig økning i underskuddet. Før vi kommer så langt får vi i Europa i formiddag imidlertid også blant annet de norske og tyske industriproduksjonstallene for april.

Oppmerksomheten mot tilbudssiden i oljemarkedet ser nå ganske klart ut til å ha blitt erstattet av en fornyet bekymring for etterspørselsutviklingen. I tillegg til at et behov for nye tiltak for å få mer aktivitet i den globale økonomien tolkes som et svakhetstegn ser utviklingen i kinesisk handelsbalanse bare delvis ut til å bli kompensert av gårsdagens foreløpige amerikanske lagertall. Brent-prisen ligger før åpning i dag på USD 75.83 pr. fat, mens WTI samtidig har kommet ned igjen på USD 71.34 pr. fat. Det innebærer at prisen på begge er ned rundt USD 0.14 pr. fat siden stengetid i det norske markedet i går. 

For å innfri den tidligere kommuniserte målsettingen om, uten ytterligere innhenting av egenkapital, å komme opp på 50GW installert vindkraftkapasitet innen 2030 vil danske Ørsted være avhengig av at kontantstrømmen fra dagens drift og utviklingen dekker investeringsbehovet. Å få et slikt regnestykke til å gå opp kan etter vårt syn imidlertid bli en utfordring for selskapet. Etter rundt halvgått løp ligger investeringene gjort for perioden 2020–2027 allerede i dag over takten opprinnelig kommunisert. Samtidig venter vi at både kostnadsinflasjon, høyere renter og langsiktige strømpriser under press som følge av økt konkurranse vil bety lavere marginer og avkastning på utbyggingsprosjektene. Dersom ledelsen skal innfri målsettingen på 50GW gjenstår det, slik vi ser det, en kombinasjon av to muligheter. De kan selge seg delvis ned i allerede installerte vindparker, men da til priser som reflekterer det høyere rentenivået, og i tillegg kan de eventuelt øke gjelden. Noen svar rundt dette hvordan selskapet vil løse dette vil vi kunne få i forbindelse med selskapets kapitalmarkedsdag i morgen. Ørsted stengte i går på DKK 620 pr. aksje. Vi mener verdsettelsen i markedet ser strukket ut og har en salgsanbefaling med et kursmål på DKK 474 pr. aksje.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.