Hyttemarkedet:
Da hytta på Skeikampen ble lagt ut for salg mars i fjor, var interessen begrenset og budene uteble. Slik tok megleren grep.
Mens hyttemarkedet fortsatt var veldig bra i januar og februar i fjor, kom taktskiftet brått i mars og mange kjøpere satte seg på gjerdet nærmest over natten.
– Vi var uheldige med timingen. Hadde hytta blitt lagt ut i januar, hadde den mest sannsynlig blitt solgt med en gang, sier megler Christin Bechmann i DNB Eiendom Lillehammer fritid.
Hadde hytta blitt lagt ut i januar, hadde den mest sannsynlig blitt solgt med en gang
Etter flere visningsrunder med lite respons utover våren valgte selger i samråd med megler å trekke hytta fra markedet.
– Da satt vi oss ned for å vurdere aktuelle tiltak. Det enkleste grepet for å få nye interessenter på banen er som regel å justere prisen, men slik markedet utviklet seg, og spesielt på fjellet, kom vi fram til at en prisreduksjon alene sannsynligvis ikke var nok, sier Bechmann.
Vil du vite hva hytta eller boligen din er verdt? Bestill verdivurdering her
I løpet av sommeren fikk eieren malt hytta både innvendig og utvendig, og fikk også bistand fra en boligstylist før nye bilder ble tatt og hytta ble relansert.
– Førsteinntrykket er alltid utrolig viktig, og spesielt når markedet er tyngre og kjøperne har mye å velge mellom. Jeg synes hytta fikk en ny og innbydende «layout» etter oppussingen, og de nye bildene fikk fram hyttas kvaliteter på en god måte.
– Da vi lanserte hytta på nytt, valgte vi også å sette ned prisen for å treffe markedet bedre, sier Bechmann.
Likevel skulle det ta flere måneder før hytta ble solgt.
– Slik som hyttemarkedet utviklet seg i fjor, var selger helt innforstått med at det kunne ta tid å få solgt og at salgsprisen kunne bli lavere enn først forventet.
Under pandemien sto hyttekjøperne nærmest i kø, men etter taktskiftet i fjor har kjøperne både blitt færre og mer selektive, og de tar seg bedre tid.
Vi merket at interessen tok seg opp og det var flere henvendelser
Høye strømpriser, økende renter og rekordhøy inflasjon gjør også at flere med kjøpsplaner blir sittende på gjerdet som følge av usikkerhet rundt egen økonomi.
Bechmann er likevel tydelig på at tiltakene som ble gjort på hytta hadde god effekt.
– Ja, vi merket at interessen tok seg opp og det var flere henvendelser, men vi fikk ikke inn noen bud.
Da det nærmet seg jul og fjellhyttesesongen var i gang, var det klart for nye visningsrunder. Annonsen ble oppdatert med nye vinterbilder og tillegg ble prisen justert ned nok en gang.
– På romjulsvisningene var det bra med folk, så grepene vi gjorde hadde en god effekt. Første uken i januar ble hytta solgt rett under prisantydningen på 5,3 millioner kroner, sier Bechmann.
Hun understreker at de aller fleste hytter blir solgt til slutt, men at det er helt avgjørende å treffe riktig på pris for å nå flest mulig interessenter.
– I dette tilfelle var det ekstra utfordrende fordi hytta ble lagt ut akkurat da markedet snudde, og på fjellet var markedet ekstra utfordrende med tøff konkurranse om kjøperne, sier Bechmann.
Tall fra Prognosesenteret fra slutten av november i fjor viser at antall tinglyste hytter falt med 26 prosent sammenliknet med året før, og totalt ble solgt 2570 færre brukte hytter solgt gjennom megler.
– Etter to elleville år med rekordsterk prisvekst under pandemien, er vi nå mer tilbake til normalen. Vi har flere visningspåmeldinger enn i høst, og siden nyttår og fram til nå har vi i DNB Eiendom Lillehammer Fritid solgt 52 hytter, sier Bechmann.
Vil du vite hva hytta eller boligen din er verdt? Bestill verdivurdering her