En del boliger kan fremstå i dårligere stand på papiret enn hva de faktisk er.
– Første punkt er å lese salgsoppgave og tilstandsrapport grundig, sier megler Kim Ruben Knutsen.
Det er ikke ofte man ser en boligannonse hvor tilstandsgraden til boligen settes til TG0 (beste score) i sin helhet. Unntaket er kanskje helt nye boliger eller totalrenoverte boliger, men også her kan det være et og annet småplukk som kan trekke scoren på tilstandsgraden ned.
– Etter at vi fikk endringer i avhendingsloven i 2024, har tilstandsrapportene blitt veldig detaljerte og selv det minste avvik skal det nå opplyses om. Dette er selvfølgelig vel og bra for alle parter, men samtidig er det nok også sånn at en del boliger kan fremstå i dårligere stand på papiret enn hva de faktisk er, sier Knutsen.
At rekkverkshøyden på terrassen er 5 cm lavere enn hva dagens regelverk (TEK 17) krever er kanskje en bagatellmessig mangel, men Knutsen understreker at det er andre punkter i tilstandsrapporten du bør være ekstra oppmerksom på.
– Det gjelder spesielt feil og mangler som kan være kostbare å oppgradere – og ikke minst byggetekniske ting det ofte er vanskelig å få et klart bilde av.
Det kan for eksempel dreie seg om eldre drenering, gamle vinduer, eldre elanlegg, fuktproblematikk eller innvendig røropplegg som er nær utløpsdato.
– Dette er ting som fort kan koste deg mange hundretusen kroner eller mer å utbedre, sier Knutsen.
Skal du selge bolig? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her
Før vi går inn på de viktigste sjekkpunktene, er det greit med en kort forklaring på hva de ulike begrepene i tilstandsrapporten betyr og hvordan de brukes.
Enkelt forklart oppgis tilstandsgraden på ulike bygningsdeler og byggverk med et referansenivå som går fra TG0, som er beste score, til TG3, som er lavest.
TG0: Ingen tegn til tilstandssvekkelse.
TG1: Vanlig slitasje og vedlikehold.
TG2: Vesentlige avvik, vesentlige skader eller redusert funksjon. Dette kan bety at vedlikehold er mangelfullt eller gjennomført på feil måte. Denne scoren kan også gis der det mangler viktig dokumentasjon, som dokumentasjon på el-kontroll. Ved TG2 vil det i de fleste tilfeller være behov for å gjennomføre tiltak i løpet av de kommende årene, men ikke nødvendigvis.
TG3: Indikerer alvorlige avvik der funksjonssvikt er nært forestående og strakstiltak bør gjennomføres.
Ifølge Knutsen er det er spesielt punkter merket med TG2 og TG3 du bør være oppmerksom på.
– Det kan være ting som må utbedres umiddelbart eller noen år fram i tid, men også såkalte risikokonstruksjoner som fungerer tilfredsstillende i dag, men med svært usikker levetid. TG2 kan også indikere moderate avvik, som at det ikke montert håndløper i innvendig trapp eller at rekkverket på terrassen er for lav i henhold til dagens krav.
Knutsen medgir at enkelte tekniske termer og vurderinger i en tilstandsrapport kan være kompliserte å forstå for folk flest.
– Hvis noe er uklart, så ikke nøl med å spørre megleren eller takstmannen om forklaringer, oppfordrer han.
Vil du vite hva boligen din er verdt? Her kan du bestille verdivurdering
Før du bestemmer deg for hvor langt du er villig til å strekke deg i en budrunde, mener Knutsen du bør lage et kostnadsestimat på tiltak som krever snarlig utbedring og de som ligger noen år fram i tid.
– Å ha en realistisk forståelse av hva totale utbedringskostnader kan utgjøre, er naturligvis en stor fordel før du legger inn bud. Likevel er det er faktisk flere som glemmer det i sin iver etter å sikre seg drømmeboligen.
– På den andre siden ser vi også at det er en del som har med seg fagfolk på visning for å få et profesjonelt blikk på kritiske punkter som er omtalt i tilstandsrapporten. På en del oppussingsobjekter og boliger med mye TG2 eller TG3, kan dette absolutt være fornuftig for å få mer detaljert bilde på omfang og mulige kostnader, sier Knutsen.
For å unngå overraskelser er det ifølge Knutsen også lurt å kartlegge vedlikeholdskostnader for de neste fem årene.
– Bare det å male et hus kan koste rundt 100 000 kroner, og annet løpende vedlikehold som rensing av takrenner og mindre reparasjoner er også en utgiftspost du bør ta høyde for. Hvor mye du bør sette av avhenger av boligens tilstand og størrelse.
– Når du har en god oversikt over forventede kostnader, kan du planlegge økonomien din bedre og unngå ubehagelige økonomiske overraskelser i fremtiden.
I tillegg til å få oversikt over hva det vil koste å pusse opp, er det også viktig på å vite hva det faktisk koster å «drifte» et hus. Hvor mye må du ut med i kommunale avgifter og hvor høye er felleskostnadene? Må du betale eiendomsskatt og hva med energikostnader?
En annen viktig ting, er tinglyste servitutter og heftelser. Har for eksempel naboen veirett over din tomt – og er din egen veirett avtalefestet? Det samme gjelder parkering utenfor egen tomt. Selv om de som eier tomten i dag, anser dette som uproblematisk, kan eventuelle nye eiere ha et annet syn på saken.
– Dette er ting som potensielt kan innskrenke din rett til å fritt bestemme over egen eiendom, og derfor er det viktig å ha oversikt over eventuelle heftelser.
– Sjekk også om det foreligger avtaler med naboer om snømåking eller felles husforsikring? Skal det bygges noe på nærliggende eiendommer som kan påvirke innsyn, støy og trivsel? Alt dette er viktige ting å få avklart før du legger inn bud, sier Knutsen.