Tid for hjem-ekspertens beste tips når du skal selge bolig

Mengden av ting som skal gjøres i forbindelse med salg av bolig kan fort føles overveldende. Dette er Einar Nilssons beste tips.

SELGE BOLIG? Einar Nilsson fra Tid for hjem deler sine beste tips for hva du bør prioritere før salg. Foto: Ingeborg Marie Bern Egeland
Lesetid 7 min lesetid
Publisert 16. mai 2023
Artikkelen er flere år gammel

Bytte av bolig er mildt sagt en omfattende prosess. Du skal saumfare annonser, gå på visninger, bli med på budrunder og gå gjennom en berg- og dalbane av spenning, skuffelse, sommerfugler i magen, sorg og forhåpentligvis en enorm glede. Oppi alt dette er det lett å glemme at du også skal selge boligen du allerede eier.

For å gjøre det litt enklere for deg, har vi tatt en prat med maler og oppussingsekspert Einar Nilsson fra «Tid for hjem» om hva du enkelt og rimelig kan gjøre for å få boligen din klar for salg.

Skap en god atmosfære og følelse i boligen
Einar Nilsson
GOD ATMOSFÆRE: Det er viktig å skape en hjemmekoselig atmosfære når du skal holde visning. Foto: Invisio Norge

Start med å rydde

Ryddeprosessen kan være omfattende, og er noe du bør starte med allerede når du tenker på å bytte bolig for å begrense stresset. Ta et rom av gangen og selg, gi bort eller kast ting du ikke ser for deg å ha med videre til ny bolig. Du kan allerede nå begynne med å pakke ned ting du ikke kommer til å trenge på en stund, som for eksempel vinterklær på sommeren og vica versa. Pakk det ned i godt merkede flytteesker. Ikke bare gjør det boligen klar for salg, det vil også gjøre den kommende flytteprosessen enklere for deg.

– Da vi så etter vår bolig på nittitallet kom vi på visning og det så ikke ut! Det var rot overalt, det luktet mat, var ketchup på voksduken på bordet og ordet «styling» var ikke kommet på moten, sier Einar med et smil. Han fortsetter:


– Vi gikk på visning og tenkte: Dette her skal vi få billig! Men det tenkte jo alle. Hvis dere skal selge så må dere i det minste rydde.

Skap et sted kjøper føler seg vel

Nordmenn har i en årrekke fulgt oppussingsprosjektene i Tid for hjem på TV 2. Er det en ting Einar ikke kan få fram nok, så er det viktigheten av å skape godfølelse hjemme.

 – Prioriter å skape en følelse i boligen som gjør at folk flest kan forholde seg til det. At folk kan kjenne at her bor det noen som har likt å bo her og har trivdes her. Folk har ofte følelsene utenpå seg når de er i prosess med å kjøpe bolig, og da er de ofte lett mottakelige for både gode og dårlige vibber. Skap derfor en god atmosfære og følelse i boligen.

Einar legger til at vi ikke bare er på jakt etter en bolig når vi går på visning. De fleste er også på jakt etter et hjem. Og hjemme skal man trives, slappe av etter en lang uke og kjenne på god stemning.

– Kommer du på visning og tenker «Her bor noen som trives, her er det ikke dårlig stemning», da får du lyst til å kjøpe, sier Einar.

Det er svært få som kommer på visning og tenker: «Endelig! Gulnet furu!».
Einar Nilsson

Ta oppussingen selv

I en salgsprosess ønsker man å få høyest mulig pris, men unngå at veien dit blir for kostbar. Det er heldigvis mange grep du kan gjøre selv som ikke koster skjorta.

– Jeg vil si at maling er noe de fleste kan få til. Sparkling, det kan folk nå etter så mange år jeg har vist det på fjernsyn! Med helsparkling får du bort den kjedelige looken med glassfiberstrie. Skal du helsparkle for å få slette vegger; husk god belysning og godt med pågangsmot. Du må gjerne leie en sånn slipemaskin; giraff, som proffene bruker.

Og har du gule furuvegger hjemme, er Einar tydelig på hva som kan gjøres:

– Den looken passer kanskje inn på hytten, men det er svært få som kommer på visning og tenker: «Endelig! Gulnet furu!». Hvitbeis den! Det blir mye finere å lysne den opp, ett strøk kan være nok, noen ganger er to bedre. En tusenlapp så får du all furu til å se perfekt ut. Hvis du heller vil male: husk godt forarbeid, to strøk med kvist-og sperregrunning før du maler med ønsket farge, da vil det holde seg fint. 

GULNET FURU: Et malingsstrøk får de fleste til, og kan ha mye å si for helhetsinntrykket. Foto: Ingeborg Marie Bern Egeland

Et annet godt tips før boligsalg er å tenke over hva du selv ser etter på visning. Sliten maling, spikerhull og den listen som mangler? Alt det er småplukk du enkelt kan fikse selv som ikke koster mye. Med mindre noen spesifikt er på utkikk etter et oppussingsprosjekt, ønsker folk flest å kjøpe seg minst mulig arbeid. Og det er ikke bare nymalte vegger du skal prioritere å fikse før boligsalg:

– Er du pirkete som meg på visning, ser du lett forbi de nymalte veggene og fokuserer på fugene som har blitt svarte på kjøkkenet. De kan du enkelt fikse selv. Alt du trenger er en fugefjernerskrape, silikon, fugepistol og glattemiddel. Vipps, så har du en ny fuge og det ser fint ut. Det er det vi kaller en easy fix, sier Einar med et smil.

Velg farger som alle liker

Hvis man først skal male selv for å klargjøre til salg, hvilke farger skal man velge? Einar har fornyet nordmenns hjem på TV siden 2004, og han har en forkjærlighet for fine farger. Det finnes nok ikke én farge som er en favoritt for absolutt alle, men det er enkelte farger du kan være ganske trygg på at de fleste vil trives med. Vi ser at boliger bygget tidlig på 2000-tallet stort sett er helhvite innendørs, men nå er det mye mer rom for å eksperimentere med fargebruken – til en viss grad.

– Inne maler vi i beige. Velg vakre, nedtonede farger som gjør det lunt og trivelig. Det er den lune paletten som gjelder! Og se på dette, du får jo lyst å slappe av, sier Einar.

TID FOR HJEM: I denne episoden brukte de fargen Hvit te i taket, Modern Beige på veggene og Muskatnøtt på benken. Foto: Per Olav Sølvberg (TV2)

Når er det lurt å leie inn fagfolk?

Det er ofte vi ser tregulv som har gulnet med årene. Skal disse byttes ut med nye tregulv kan det fort bli kostbart. Man kan alltids velge laminat, men Einar har to andre gode tips:

– Gulnet furu-eller eikegulv blir nydelig og moderne om det slipes og får et strøk eller to med hvitpigmentert olje. Men slipejobben vil jeg anbefale å kjøpe fra noen som kan det, for det er lett for å slipe for mye om man ikke vet hva man driver med. Til og med jeg kjøper den tjenesten der. Jeg synes det er gøy med maskiner og det der, men slipemaskinen er skummel! En annen ting å gjøre med dølle gulv som alle kan gjøre selv, det er å avfette gulvet og male det i en fin farge med gulvmaling. Og vipps, så ser det fresht og fint ut!

Styr unna totalrenovering

Einar er klar i sin tale om hva du absolutt ikke skal prioritere før salg:

– Ikke bytt ut kjøkkenet før salg. Det koster fort noen hundre tusen, og du kan risikere at kjøper bytter det ut uansett fordi det ikke var slik de ville ha det. Du kan male frontene som en quick fix, da trenger du kun en skumrulle, en pensel, grunning, gulvmaling og litt tålmodighet.

Et annet rom du som regel kan la være som det er før salg, er badet. En totalrenovering av bad er dyrt og noe du bør gjøre for din egen del, ikke andres.

Avdekk boligens behov

Hva du skal prioritere av oppussing før salg, kommer også litt an på boligtype og boligens alder.

– Hvis man har et gammelt hus og legger det ut for salg, så er det ganske mange av de som leser boligannonsen som vil ha et gammelt hus. De kan bli skuffet om de kommer på visning og ser at alt har blitt modernisert og det ikke er noe igjen av det de drømte om i et gammelt hus. Det er lett for at man gjør for mye, synes jeg. Prøv å behold litt av det som er opprinnelsen til huset, sier Nilsson.

Han legger til at en moderne bolig som ble bygget for for eksempel 10 år siden, skal være i «ship-shape». Der forventes det at alt skal være på stell, og dokumentasjon er viktig. Vær derfor nøye på ha dokumentasjon av tidligere arbeid på plass før du selger

Ekspertenes beste tips

Oppussingsekspertens tips:

– Mitt beste tips hvis du skal selge boligen din er at du allerede har gjort alle tingene før du skal selge den. Du har gjort det med kjærlighet, slik at boligen fremstår som en deilig ting du har lyst at noen skal oppleve å bo i. Det er den følelsen du må gi til potensielle kjøpere!

Og når det gjelder styling, foreslår Einar å legge til litt av din egen personlighet.

– Stylister kan være veldig flinke og ha med seg masse greier, men ofte ser det så tynt ut. Behold det arvegodset, den fine sjenken som er litt spesiell. Selv om det ikke er noen andre som har en sånn, behold den der.

Om du vil lære mer og se i praksis hvordan man sparkler eller gjør godt forarbeid, kan du sjekke ut gamle episoder av Tid for hjem. 

13 TIPS: Regionsjef for DNB Eiendom på Vestlandet, Espen Stensbye Skotvold, deler sine beste tips om du skal bytte bolig: Foto: Ingeborg Marie Bern Egeland
13 tips om du skal bytte bolig

Før visning:

  • Vær ute i god tid, og lag en plan med megleren din
  • Lag to lister for boligen du ønsker deg, en liste med det boligen ha, og en med det du drømmer om
  • Sett deg inn i tilgjengelig informasjon, og still spørsmål

På visning:

  • Er det slik du så for deg? Sjekk at det faktisk tar 5 min å gå til barnehagen eller butikken som oppgitt i annonsen.
  •  Be om å få se faktura på strøm og spør om strømforbruket. Hvor mange bor der nå, og hva betalte de for strøm det siste året? Det kan gi deg en pekepinn på forbruket du kommer til å ha.
  • Sjekk det elektriske anlegget. En enkel undersøkelse er å åpne sikringsskapet: Står det på halv tolv og ledninger er overalt bør du sjekke mer. Ser det ryddig ut er det litt tryggere. Sjekk om det foreligger dokumentasjon på elektrisk arbeid.
  • Sjekk badene: Slå på dusjen for å sjekke at vannet faktisk renner ned i sluket. Sjekk at det foreligger dokumentasjon. Sjekk firmaet opp på proff.no, finnes de fremdeles?
  • Sjekk dreneringen. Lukt. Lukter det vått og fuktig, er det nok vått og fuktig. Drenering er dyrt.
  •  Sjekk alder på vinduene. Det står på stempel hvilket år de er produsert
  • Sjekk boden. Er det tørt der? Hva lukter det? Er det strøm der?
  • Sjekk av med hjertet til slutt, men aldri by med hjertet, da blir det fort dyrt!

I budrunden:

  • Legg en budstrategi sammen med megleren din, og hold deg til den!