Sykepleierindeksen 2020:

Sykepleiere kan kun kjøpe 3 av 100 boliger i Oslo

Boligprisveksten gjør det vanskeligere for folk med normal inntekt å skaffe seg bolig på det sentrale østlandet.

SYKEPLEIERINDEKSEN: Sykepleiere gjør seg klare til å ta imot en mulig koronapasient på akuttavdelingen på Diakonhjemmet i Oslo. Foto: NTB scanpix
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 07. sep 2020
Artikkelen er flere år gammel

En sykepleier på det sentrale østlandsområdet vil kunne kjøpe 3 til 5 prosent av boligene, ifølge Eiendom Norges sykepleierindeks for første halvår av 2020.

Kun Østlandet har problematisk høye boligpriser, ifølge indeksen. I Trondheim kan en sykepleier kjøpe 28,9 prosent av boligene, i Stavanger 33,8 prosent, og i Bergen 34,2 prosent.

Typisk god norsk inntekt

Sykepleierindeksen måler hvor stor andel av de omsatte boligene en singel sykepleier får finansiering til å kjøpe. Sykepleieryrket er egnet fordi inntekten representerer en typisk god norsk inntekt og har lave konjunktursvingninger.

Eiendom Norge utgir sykepleierindeksen to ganger i året. Den er utarbeidet av analyseselskapet Eiendomsverdi AS.

FLERE SMÅ: Det må bli bygget flere små leiligheter sentralt i Oslo, sier Jørn Are Skjelvan, leder for DNB Eiendom Nybygg. Foto: DNB Eiendom

Spesielt utfordrende

- Det er ikke noen tvil om høye boligpriser i Oslo, Asker og Bærum er en utfordring for førstegangskjøpere, og spesielt for dem som kjøper alene og ikke har mulighet til hjelp fra foreldre, sier Jørn Are Skjelvan, leder for DNB Eiendom Nybygg.

Han mener leilighetsnormen i Oslo, som sier at andelen små leiligheter (35-50 m²) maks kan utgjøre 35 prosent i nye byggeprosjekter i indre by, er spesielt utfordrende. I tillegg er det forbudt å bygge leiligheter mindre enn 35 m²

- Det sier seg selv at en leilighet på 35 m² blir for dyr for mange når kvadratmeterprisen ligger på 100.000 kroner. Hadde vi kunnet tilby leiligheter på 20 kvadratmeter, ville regnestykket blitt helt annerledes, sier Skjelvan.

Økt mye mer enn de andre

I Oslo har små leiligheter økt mye mer i pris enn andre leiligheter de siste årene. I 2020 kostet en gjennomsnittsleilighet under 30 m² tre millioner, tilsvarende tall i 2014 var 1,8 millioner.

- Det sier litt om prisnivået på små leiligheter og at normen gjør det stadig vanskeligere for unge, men også for singelhusholdninger, sier Skjelvan.

Han oppfordrer politikerne til å revurdere leilighetsnormen slik at man får bygget flere små leiligheter sentralt i Oslo, hvor både sykepleiere, førstegangskjøpere og et stadig økende antall singelhusholdninger aller helst vil bo.

- Mitt best råd til førstegangskjøpere slik situasjonen er nå, er å se til rimeligere områder med godt kollektivtilbud utenfor sentrumskjernen.