Rekordmange vil kjøpe hytte

Slik oppfyller du hyttedrømmen i 2020

- Det finnes flere måter å finansiere den uten at det koster skjorta, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

HYTTEDRØMMEN: Stadig flere nordmenn ønsker å eie sin egen hytte, viser nye tall. Foto: NTB scanpix
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 17. sep 2020
Artikkelen er flere år gammel

Ferske tall fra Prognosesenteret viser at 173.000 norske husholdninger har planer om å kjøpe hytte i løpet av tre år, skriver NTB. Det er opp 73.000 fra februar, og er ny rekord. 

Mange drømmer om peiskos og late dager på en hytte unna bylivet og en hektisk hverdag. Er du blant dem, men er usikker på om du har råd?

- Det finnes flere måter å finansiere hyttedrømmen uten at det koster skjorta, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Kanskje du allerede har råd til drømmehytta? Søk om lån her. 

- Hyttelån er imidlertid litt dyrere enn boliglån, så de fleste foretrekker heller å låne opp på boligen når de kjøper hytte, sier Sandmæl. 

Hvor mye du kan låne kommer an på verdien på boligen din. Få en verdivurdering her

Her er Sandmæls beste tips til hvordan du kan bli hytteeier i 2020. 

ENKELT ER BRA: - Gamle hytter med enkel standard har jo ofte svært god beliggenhet også. Fordi de beste tomtene ble tatt først, sier Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal

1. Få en oversikt over utgiftene dine 

Ifølge Sandmæl har de fleste av oss et mye større sparepotensiale enn vi er klar over. 

- Ofte forsvinner pengene inn i hverdagsforbruk og unødvendige impulskjøp. Det er for eksempel mange penger å spare på matbudsjettet hvis du skriver handleliste og kjøper inn alt én gang i uken, fremfor daglige spontankjøp, sier hun.

- Logg inn på nettbanken og sjekk hva du har brukt penger på de siste månedene. Du ser kjapt hvor det er mulig å kutte. Oversikt er nøkkelordet til en full sparegris. 

FRISK LUFT: Hytte på Eggedalsfjellet i Sigdal kommune i Buskerud. Foto: NTB scanpix

2. Standard og beliggenhet - tenk alternativt 

Hvis du er åpen for en enklere hyttestandard og områder der det ikke er så dyrt, finnes det mange skjulte perler på markedet til en rimelig penge.

-  Gamle hytter med enkel standard har jo ofte svært god beliggenhet også. Fordi de beste tomtene ble tatt først, sier Sandmæl.

Og ikke glem at om hytta i utgangspunktet skulle ha en enkel standard, kan du koste på den over tid.

-  I mellomtiden kan du få inn noen fine møbler, male og fikse mye med enkle grep og midler. 

3. Kjøp hytte sammen med noen 

Sandmæl mener at det kan være en god idé å kjøpe hytte sammen med søsken eller gode venner. På den måten får du hytteliv til redusert pris.

- Men kjøper du sammen med andre, er det viktig med klare avtaler, påpeker hun.

- Ved å lage skriftlige avtaler på smått og stort unngår dere fremtidige konflikter. Lag avtaler for hvem som skal gjøre hva av vedlikehold, og finn en rettferdig ordning for fordeling av tidsbruk. 

DELE HYTTE? Husk å lage en skriftlig avtale. Foto: NTB scanpix

4. Tjen skattefritt på utleie av hytta når du ikke bruker den

Du kan leie ut fritidsbolig skattefritt for 10.000 skattefrie kroner i året, men det er med forbehold om at du bruker hytta jevnlig selv, sier Sandmæl.

- Dersom leieinntektene overstiger dette beløpet, skattlegges 85 prosent av det overskytende beløpet. Denne inntekten skattlegges som kapitalinntekt med 23 prosent, fortsetter hun.