Hvite hjem snart en saga blott
Nye interiørtrender og korona har ført til at nordmenn gjør som næringsminister Iselin Nybø i april oppfordret til. De pusser opp.
Næringsministeren oppfordret da alle til å bidra til å holde hjulene i AS Norge i gang gjennom innkjøp.
- Få tak i håndverkerne og ring til elektrikerne, sa hun på en pressekonferanse.
Og mange nordmenn har gjort som hun sa. De har pusset opp, og det gjør de fortsatt.
Korttransaksjonsdata fra DNB viser at nordmenn i sommer, som under nedstengningen i vår, har brukt mer penger enn vanlig på oppussing og hjem blant annet. Banken har også merket økt etterspørsel fra kunder som vil finansiere oppussing.
- Mye tyder på at bransjene i varehandelen som ikke er avhengig av utenlandske turister, har hatt tidenes mest profitable sommer, skriver leder for datatranformasjon i DNB, Ine Oftedahl, i et innlegg på DNB Nyheter.
Men folk er ulikt rammet av koronasituasjonen. Noen har tid til å pusse opp, men mindre å rutte med. Andre har mer penger enn tid. Alle har ikke råd til å sette bort jobben. Mange gjør det selv.
Paret Karoline Nilssen (30) og Espen Westermann (39) pusser opp selv – på budsjett. De står også bak Oppussingsbloggen og Instagram-kontoene @oppussing_med_karoline og @oppussing_med_espen
Etter å ha pusset opp en gammel hytte er de nå i gang med sitt nye hus. Begge er med på å bestemme hvordan de skal ha det, og de deler på oppussingsjobben.
- Vi har som så mange andre vært mer hjemme i koronatiden. Dermed ble vi mer opptatt av hjemmemiljøet og inspirert til å sette i gang, forteller Karoline.
Huset deres hadde hvite nymalte rom da de overtok det.
Nå har vi hatt minst 15 år med bare hvitt. Den perioden er vi definitivt ferdig med
- Det var hvite vegger over alt, og det ville vi ikke ha. Nå har vi hatt minst 15 år med bare hvitt. Den perioden er vi definitivt ferdig med. Nå vil vi ha farger, sier hun.
Av de nye trendy fargene, hva er deres favorittfarger?
- Vi er egentlig ikke så opptatt av å følge trendene, men av å skape noe eget. De fargene som jeg oppfatter som mest trendy nå er ulike beigefarger. Vår stil mer fargerik. For eksempel har vi i stua valgt svak rosa og en grønnfarge og kombinert det med naturmaterialer på vegger og tak.
Hvilke farger har dere valgt da?
- På soverommet valgte vi Joutun laubær og i stua Jotun pale linnen og en dus rosafarge fra Fargerike kalt Chai. Å velge rosa stuevegg var noe av det mest vågale vi gjorde, men den fargen er vi kjempefornøyd med, fastslår hun.
Karoline og Espen har ikke lånt penger for å pusse opp. De gjør det over tid og gjør det enkelt. Det vil si at de overflatebehandler istedenfor å bytte ut der det er mulig.
I stua hvor det var glassfiberstrie har de for eksempel brukt Jotun veggfornyer, en slags tykk maling som du drar utover med sparkelspade.
Veggene ble glatte med en slags betongstruktur. Det ble ganske tøft
Var det vanskelig å få det til å se pent ut?
- Jeg vil si at det har medium vanskelighetsgrad, men er overkommelig for alle. Det er lurt å starte rolig. Ta bare et lite område først for å øve inn teknikken, tipser Espen.
Er det tungt å smøre veggfornyeren utover?
Nei, ikke tungt, men tidkrevende. Faktisk var det lettere enn jeg hadde sett for meg. Vi ble veldig fornøyde med resultatet. Veggene ble glatte med en slags betongstruktur. Det ble ganske tøft.
Espen legger til at de også er glade i kryssfiner.
- Det er et enkelt og billig grep for å få inn naturmaterialer. Vi har lagt kryssfiner helt ubehandlet på vegger og tak i stua blant annet. Vi må kanskje behandle det senere når det mørkner, men nå er det lyst og fint, sier han.
De har også bygd en sengegavl av kryssfiner – uten trekk og stopping.
Er ikke poenget med en sengegavl at den skal være litt myk?
- Nei, vi har puter til å ha bak ryggen hvis vi skal lese eller se på TV. Sengegavlen bygde vi for å kunne montere lamper på den og for at den skulle fungere som en hylle, forklarer Karoline.
- Hvorfor kjøpe en sengegavl til 5.000 kroner hvis du på én dag kan bygge din egen for 1.000, spør Espen retorisk.
Hva med belysning?
- Belysningen lager stemningen i rommet. Det er selve prikken over i-en. Derfor planlegger vi tidlig hvor vi skal ha lys, slik at vi får skjult ledningene bak veggene. Dette er noe av det vi velger å bruke tid og litt penger på, for det er ikke så lett å endre senere. Vi rådfører oss med en flink forhandler i Bodø om hvor mye lys vi trenger og hvordan det bør se ut, forteller Karoline.
De har landet på en kombinasjon av spotter, vegg- og taklamper, alle med dimmingsmulighet.
Paret er opptatt av miljø og bærekraft og kjøper nesten alle møbler brukt, primært på finn.no eller Facebook marketplace. De har altså hevet seg på i hvert fall én trend, gjenbrukstrenden.
Hvordan gjør dere det da med transport. Henter dere møblene selv?
- Det varierer, men vi benytter oss ofte av Nimber, en nettside der du legger ut hva du skal ha fraktet hvor, og så gir noen tilbud.
De fikk nylig fraktet en stor, flott brukt sofa fra Trondheim til Bodø for 1.800 kroner.
Inspirasjon henter de fra YouTube, Pinterest og oppussingsprogrammene på TV, mens de bruker Instagram til å rådføre seg og sparre med andre.
Bruk ikke matt maling på gulv. Bruk en blankere variant om ikke helblank
Har dere flere nytige oppussingstips å dele?
- Ja, teleskopstillas og skrupistol kan være nødvendig hvis det er stor takhøyde og du skal legge gipsplater. Vi la gipsplater på soverommet der vi slo ned en vegg, og det ble mye skruing. Bruk heller ikke matt maling på gulv slik vi har gjort. Bruk en blankere variant om ikke helblank.
Selv om Karoline og Espen pusser opp uten å låne, kan eller vil ikke alle det. Også i Bodø – som ellers i landet – har mange tatt kontakt med banken for å finansiere oppussing.
Her gir banksjef i DNB Bodø, Karianne Dalsbø, sine beste tips til de som vurderer dette:
Hvis du gjør "grønne" utbedringer av boligen, kan du få finansiering til bankens beste rente.