Hyttemarkedet

– Nedkjøling i hyttemarkedet

– Det er betydelig mindre aktivitet, men prisene holder seg likevel godt, sier Tone C. Krange, hyttesjef i DNB Eiendom.

HYTTEMARKEDET: Hyttekjøperne er nå mer selektive og har god tid, sier Tone C. Krange, hyttesjef i DNB Eiendom. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 30. nov 2022
Artikkelen er flere år gammel

Farten i hyttemarkedet har dabbet av, og nå ser DNB Eiendom at både antall salg og interessen for å kjøpe synker målt opp mot pandemiårene 2020 og 2021.

– Det er likevel ingen krise i hyttemarkedet, og dette er en korreksjon som kommer helt naturlig etter to elleville år der både interessen og prisveksten for hytter har vært unormalt høy, sier Tone C. Krange, hyttesjef i DNB Eiendom.

En nedgang i antall tinglyste hytter på 26 prosent og 2570 færre brukte hytter solgt gjennom megler så langt i år taler sitt tydelige språk.

Vil du vite hva hytta din er verdt? Bestill verdivurdering her

Få på visning

– Akkurat nå er det få på visning, noe som er helt normalt for årstiden, men vi ser også en klar tendens til at temperaturen i hyttemarkedet har gått ned. ​Kjøperne er nå mer selektive og har god tid. Vi har mistet «koronakjøperne» og mange sitter på gjerdet på grunn av trangere økonomi.

Krange viser til at flere rentehevninger og økte kostnader i samfunnet har presset økonomien til husholdningene. Ikke minst er strømutgifter en bekymring, fordi hytteeiere ikke får kompensert økte strømutgifter på samme måte som boligeiere.

SITTER PÅ GJERDET: – Vi har mistet «koronakjøperne» og mange sitter på gjerdet på grunn av trangere økonomi, sier Krange. Foto: Stig B. Fiksdal

Markedet er forberedt på en korreksjon

– Selv om det er kjøpers marked opplever vi ikke at det er kunder som er tvunget til å selge hytta. Selgerne er bevisst på at hyttesalget kan ta tid, og forberedt på at du ikke oppnår like høye priser som tidligere.

Krange sier at der de har kjørt prisreduksjon har det ikke gitt så stor kjøpsutløsende effekt, så det handler mer om å finne rett kjøper.

– Det legges ut færre hytter i markedet, og også nybyggtakten har sunket, noe som tyder på at markedet er forberedt på en korreksjon, påpeker hytteeksperten. 

Hvor mye du kan låne kommer an på verdien på boligen din. Få en verdivurdering her. 

Forventer nedgang i hytteprisene

Hytteprisene har holdt seg overraskende godt, men i likhet med boligmarkedet ser DNB Eiendom nå en endring. Siste måned er 74 prosent av hyttene i Norge solgt under prisantydning, mens tallet var 58 prosent samme måned i fjor.

– Den kraftige prisoppgangen har stoppet opp og fremover ser vi for oss at prisene vil synke. Men prisene for 2022 viser likevel at de som har solgt hytta sin i år har fått godt betalt. Medianpris for 2022 er så langt på 2.250.000, noe som er en økning på 12,8 prosent​, og gjennomsnittsprisen er på 2.768.968, en økning på 12,2 prosent.  ​

– Så langt i år ser vi en marginal endring i omsetningstiden – 58 dager vs. 68 samme periode i fjor. Men vi forventer at det vil ta lengre tid å få solgt fritidsboligen fremover. Normalt tar det rundt 100 dager å få solgt en hytte, og det skyldes primært at visningslogistikken er mer krevende og at hyttemarkedet er mer sesongbasert, sier Krange.

Vil du vite hva hytta din er verdt? Bestill verdivurdering her

Størst nedgang i fjellhyttemarkedet

Fjellhyttemarkedet har den klart største nedgangen i antall salg, med 36 prosent. Likevel er det ett segment på fjellet som er fortsatt populære blant kjøperne, og det er hytter som ligger i eller rett i nærheten av kjente alpindestinasjoner.  

– De store destinasjonene kjører på, produserer snø og opprettholder investeringene og oppgraderer / nybygg av heisanlegg, noe som fører til at hytter i disse områdene også vil holde seg bedre i pris fremover enn andre segment i fjellet. Medianpris i alpinhyttesegmentet er nå 3.33 millioner kroner, en oppgang på 7,1 prosent hittil i år.

De siste årene har prisøkningen vært størst for innlandshytter, og det er også her prisfallet kan bli størst, tror Krange.

– Hytter langs sjøen er fortsatt et knapphetsgode, og i dette segmentet forventer vi at prisene vil holde seg stabile fremover.