Boligmarkedet:
Hvis du ikke er fornøyd med størrelsen på budet, kan du prøve deg med et motbud.
I dagens boligmarked er det flere som opplever å motta bud langt under prisantydning.
– Hvis du synes budet er for lavt og du ikke ønsker å selge til den prisen, bør du prøve deg med et motbud, altså tilby interessenten en pris du faktisk er villig til å selge for, sier Thor Fredrik Hanssen Solberg i DNB Eiendom.
Et motbud er i praksis en forhandlingssituasjon mellom to parter, men før du gir et motbud er det viktig å være klar over hva det innebærer.
Tenk derfor nøye gjennom hva slags pris du er villig til å akseptere før du gir et motbud
– Når du som selger gir et motbud er det akkurat like juridisk forpliktende som et vanlig bud fra en interessent. Dersom det i etterkant skulle komme en ny interessent på banen med et høyere bud, er det altså for sent å angre.
– Tenk derfor nøye gjennom hva slags pris du er villig til å akseptere før du gir et motbud, råder megleren.
Skal du selge bolig? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her
Megleren forteller at et motbud øker sjansen for å lande en pris begge parter er fornøyd med.
– I de fleste tilfeller er det en interessekonflikt der kjøper ønsker å kjøpe for lavest mulig pris, og selger ønsker å selge til høyest mulig pris. Som regel vil ikke en budgiver komme med sitt beste bud i første omgang, spesielt hvis det ikke er noen andre budgivere, sier Thor Fredrik Hanssen Solberg.
I de fleste tilfeller er det en interessekonflikt der kjøper ønsker å kjøpe for lavest mulig pris, og selger ønsker å selge til høyest mulig pris
Med et motbud kommer du i en forhandlingssituasjon om prisen.
– For megler er det viktigste å opprette en god dialog mellom selger og budgiver. Hvis interessenten ikke aksepterer motbudet ditt, kan han/hun komme med et nytt bud, sier Thor Fredrik Hanssen Solberg.
Et motbud kan også innebære at du kun aksepterer budet dersom budgiver godtar en bestemt overtagelsesdato.
– Har du en god eiendomsmegler, vil vedkommende som oftest kunne forhandle fram en pris begge parter kan være komfortable med.
Vil du vite hva boligen din er verdt? Bestill verdivurdering her
Om du allerede har kjøpt ny bolig og betjener «doble» boutgifter med mellomfinansiering, må du selvsagt regne på hvor mye under prisantydning du er villig til å selge for.
Rådet fra Thor Fredrik Hanssen Solberg å ha litt is i magen og sette en grense for hva du er villig til å selge for.
– Dersom du ikke oppnår en pris du kan akseptere, kan det i en del tilfeller være smart å engasjere en interiørveileder. Skal du selge en umøblert bolig, vil digital møblering være en enda rimeligere løsning.
Ha litt is i magen og sett en grense for hva du er villig til å selge for
Gjennom en interiørveileder får du får du gode tips til hvordan du kan style om boligen og gjøre enkle oppgraderinger for å løfte inntrykket. Deretter kan du få tatt ta nye bilder og lansere boligen på nytt.
– Det er et smart grep for å få nye interessenter på banen, og ofte langt mer lønnsomt enn å eksempelvis sette ned prisen med 100.000 eller 200.000 kroner, sier Thor Fredrik Hanssen Solberg.
Hvis heller ikke dette fungerer, kan du vurdere å trekke boligen fra markedet en kortere periode og lansere den på nytt - eller redusere prisen for å tiltrekke nye interessenter. Alternativt kan du leie ut boligen en periode.
– Alle boliger blir solgt til slutt, men du oppnår aldri en høyere pris enn hva markedet til enhver tid er villig til å gi. Det er de harde fakta, sier Thor Fredrik Hanssen Solberg.