Det kan bli mye hjemmetid i år også:
Få tak og varme på balkongen eller terrassen. Da kan du spise ute og nyte sommerkveldene, selv om du må være hjemme.
Det er en av Norges fremste hagedesignere, Darren Seines, som gir dette rådet. Han er engelsk, men har bodd i Norge i 22 år og drevet firmaet Darren Saines hagedesign nesten like lenge.
Darren har også vært programleder for «Norges hagemester» på TV 2, og han er den eneste som så langt har fått representere Norge i Chelsea Flower Show, også kalt «OL i hagedesign».
- Norske somre er ikke som engelske eller søreuropeiske. Temperaturen varierer fra 30 grader celsius om sommeren til minus 20 om vinteren, og det er mange dager med nedbør. Derfor bør nordmenn innrette hagen eller uteplassen sin slik at den kan brukes mer. Det behøver ikke koste mye, mener Darren.
Klimaet lærte han mye om da han i sine første år i Norge jobbet som anleggsgartner. Derfor anbefaler han nå tak og varme til alle som vil bruke uteplassen sin mye.
Tak må alltid må ha en svak helling, slik at vannet renner av
- Et tak er viktig både for å holde deg tørr og for å beskytte varmelampen. Men husk at tak alltid må ha en svak helling, slik at vannet renner av, minner han om.
Darren er spesielt glad i pergola (se bildet over) for dem som har plass til å sette opp det.
Skal du sette opp en pergola, sjekk alltid først om du får lov først
- Skal du sette opp en pergola, sjekk alltid først om du får lov så du ikke bruker tid og penger på noe du må fjerne. Men får du lov, kan du sette den opp selv, og da vil den koste rundt 30.000 kroner, anslår han.
I samarbeid med en byggevareleverandør har han designet et gjør det selv-byggesett for den som vil bygge en pergola i tre. For å få inspirasjon kan du se hvordan det kan gjøres her:
En markise eller et enkelt tak eller overbygg er kanskje aktuelt for enda flere å sette opp.
- Det kommer an på bruksområdet og bruken. Tak og varme kan gjøre uteplassen brukbar hele året. En markise tåler imidlertid ikke snø og luner ikke like mye som en pergola, så det er det viktig å tenke på. På en balkong vil en markise ofte fungere best. Parasoll kan også være et alternativ på en balkong, men en varmelampe fungerer bedre under en markise, erfarer han.
Varmelamper finnes i mange prisklasser, men han mener de gir god varme uansett om du kjøper en til 2.000 eller 15.000 kroner.
Varme får du uansett hvilken du velger
- Forskjellen er at de litt dyrere ikke lyser deg opp og får deg til å se ut som et rødt romvesen. De dyrere er også mer effektive, så vinningen går ofte opp i spinningen hvis du kjøper den billigste. Sistnevnte bruker flere kilowatt. Men varme får du uansett hvilken du velger, sier han.
Hvor vil du plassere en varmelampe for at den skal gi best effekt?
- Det kommer an på. Har du spisebord der, plasser gjerne varmelampen i midten hvis mulig. Hvis du har sofagruppe, plasser den der det er hensiktsmessig, der den varmer flest.
Hvordan innreder du balkongen eller terrassen for å gjøre den hyggelig?
- Først av alt, innred den ikke til flere personer enn de som vil bruke den til daglig. Skal du ha gjester, fikser du det ved å forlenge bordet og ordne ekstra sitteplasser for anledningen. Unngå at den blir overfylt, det er det verste. Har du areal du ikke bruker, sett en plante der. Planter både pynter opp og skjermer for innsyn. Har du terrasse, bruk store plantekasser. Da trenger du ikke vanne plantene like ofte. I store kasser eller potter kan planter faktisk overleve vinteren.
Darren presiserer at store blomsterkasser ikke bør brukes på balkonger.
Belysning er viktig, det gir en varmere romfølelse
- Slikt veier mer enn du tror, og balkonger bør ikke ha for mye vekt. På liten plass tar det seg uansett best ut med små og lette møbler og utstyr, og plantene bør plasseres i blomsterkasser på rekkverket eller henge fra tak eller vegg, slik at du sparer plass, sier han.
Hva med belysning?
- Belysning er viktig, det gir en varmere romfølelse, spesielt hvis du bruker det til å lyse opp planter eller noe annet fint du vil fremheve. Du kan kjøpe led-lamper med 12 volt og sette dem opp selv, men de varer ikke lenge dessverre. Jeg anbefaler led-lamper med 230 volt, men da må du bruke en elektriker.
Å overfylle er det verste, sier du. Hva annet er helt feil?
- Viktorianske gatelys. Viktorianske gatelys har ingen ting i norske hager å gjøre. De passer ikke inn der. Heldigvis ser jeg færre av dem nå enn før.
Han sier også at falske blomster er krise.
- Det et tegn på at du har resignert, at du ikke får det til og heller ikke er interessert i å få det til, sier han med et glimt i øyet.
Kan du anbefale noen fine, lettstelte blomster og planter som ikke er for dyre og som vil vare hele sommeren?
- Det er ikke så lett, men lavendel er bra, også diverse prydgress som holder seg i lang tid og kommer tilbake år etter år. De trenger ikke mye stell, men har ikke blomster. Disse finnes det imidlertid mange fine varianter av. Jeg kan også anbefale Festuca glauca og mange typer Heuchera.
Har du et siste råd til slutt?
- Skal du gjøre noe med uteområdet ditt, kontakt en hagedesigner. Vær klar over at du kan bruke oss bare for å få gode råd. Vi kan for eksempel fortelle deg hva du bør tenke på og hva du ikke bør gjøre. Det er verdt det.