Fuktig klima gir flere skader
Hytteskadene blir stadig dyrere. Noen gjøremål er derfor ekstra viktige når du skal stenge hytta før vinteren.
– Skal du være borte fra hytta i mer enn en uke, anbefaler jeg at du stenger røranlegget og kontrollerer at stoppekranen er tett. Du bør også ha på litt varme, spesielt i våtrom, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til DNB.
I 2021 ble det ifølge Finans Norge registrert over 78 000 vannskader på norske hus og hytter, til en samlet erstatningssum på 3,38 milliarder kroner. En mildere vinter sammenlignet med fjoråret har medført færre vannskader så langt i år, men kostnadene for hver enkelt skade øker.
Mange skader kommer av at vann trenger inn i bygningen utenfra. Andre oppstår på grunn av kondens eller lekkasjer.
– Dersom du får en vannskade som ikke håndteres og saneres skikkelig, vil følgesvennene sopp og råte raskt kunne få fotfeste. Sopp og råte elsker fuktighet, sier skadeforebyggeren.
Et av de viktigste grepene du som hytteeier bør gjøre, er å stenge hovedstoppekranen og tømme alle rør for vann før du forlater hytta. Mange vannskader skyldes nemlig frost.
– Husk at det kan være igjen vannrester i vannmåler, rørledninger, toalett og sluk. Du bør derfor alltid ha oppvarming i en hytte med vanninstallasjoner, sier Hofstad-Nielsen.
I en fersk undersøkelse gjennomført for Fremtind, oppgir 12 prosent, tilsvarende over 500 000 nordmenn, at de vurderer å skru ned eller slå av varmen på hytta for å spare strøm.
– Vi frykter en økning i frostskader dersom vinteren blir kaldere enn normalt. Da kan det være at hytteeiere skrur ned varmen for mye, sier skadeforebyggeren.
Det kan gi kostbare konsekvenser.
– Om du ikke har tilstrekkelig med varme på våtrom og rom med rør, kan du risikere å måtte ta deler av regningen selv om du skulle få en frost- eller vannskade, sier Hofstad-Nielsen.