Her får du tipsene til hvordan du raskt fyrer opp, og får veden til å brenne renere.
En peis forbruker mer luft enn et frittstående ildsted når peisen fyres med dørene åpne. Det er viktig med god lufttilførsel til rommet peisen er plassert i, sier Country Manager Anette Holum Solheim i Dovre AS.
Det aller viktigste når du skal fyre med ved, er å fyre med riktig ved, skriver Naturvernforbundet på sine sider. Ikke bruk restplanker eller fuktig ved.
- Veden må være tørr for at den skal brenne godt og rent, sier Solheim.
Rommet der peisen eller ovnen benyttes i må være godt ventilert, sørg for å skru av eventuelle kjøkkenvifter i samme rom.
- Hvis skorsteinen er kald når du tenner opp, vil det hjelpe og brenne noen sammenkrøllede avissider oppe mot hvelvplaten i ildstedet. Du får da oppvarmet skorsteinen og oppdriften øker, sier Solheim.
Bruk trekkventilene til å regulere varmeeffekten. Etter 5 til 15 minutters fyring kan trekkventilene reguleres til ønsket stilling.
Ventilene under døren tilfører ildstedet den nødvendige undertrekk under opptenning og skal lukkes når opptenningsfasen er ferdig.
- Overtrekken, over døren, sørger for "luftspyling" nedover glassene, for å holde disse rene, samtidig som denne luften blander seg med røykgassene og gir den beste forbrenningen.
For å unngå at skorsteinen "suger varme" fra rommet, bør dørene lukkes før peisen forlates, avslutter Solheim i Dovre AS.