Hvordan fyre riktig?

Her får du tipsene til hvordan du raskt fyrer opp, og får veden til å brenne renere.

FYR RIKTIG: Ved er et miljøvennlig fyringsalternativ, dersom du fyrer riktig.
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 21. des 2022
Artikkelen er flere år gammel

En peis forbruker mer luft enn et frittstående ildsted når peisen fyres med dørene åpne. Det er viktig med god lufttilførsel til rommet peisen er plassert i, sier Country Manager Anette Holum Solheim i Dovre AS.

Fyr med riktig ved!

Det aller viktigste når du skal fyre med ved, er å fyre med riktig ved, skriver Naturvernforbundet på sine sider. Ikke bruk restplanker eller fuktig ved.

- Veden må være tørr for at den skal brenne godt og rent, sier Solheim.

Sørg for god trekk og varm opp pipa

Rommet der peisen eller ovnen benyttes i må være godt ventilert, sørg for å skru av eventuelle kjøkkenvifter i samme rom.

- Hvis skorsteinen er kald når du tenner opp, vil det hjelpe og brenne noen sammenkrøllede avissider oppe mot hvelvplaten i ildstedet. Du får da oppvarmet skorsteinen og oppdriften øker, sier Solheim.

Bruk trekkventilene til å regulere varmeeffekten. Etter 5 til 15 minutters fyring kan trekkventilene reguleres til ønsket stilling.

 

GOD VENTILASJON: Husk å ha godt med ventilasjon i rommet det skal fyres.

Har du to trekkventiler i peisovnen?

Ventilene under døren tilfører ildstedet den nødvendige undertrekk under opptenning og skal lukkes når opptenningsfasen er ferdig.

- Overtrekken, over døren, sørger for "luftspyling" nedover glassene, for å holde disse rene, samtidig som denne luften blander seg med røykgassene og gir den beste forbrenningen.

For å unngå at skorsteinen "suger varme" fra rommet, bør dørene lukkes før peisen forlates, avslutter Solheim i Dovre AS.

VARM OPP PIPA: Er pipa kald er det viktig å få opp varmen i toppen av peisen eller ovnen først.

9 punkter til riktig vedfyring:

  1. Sørg for å ha tørr god ved
  2. Sørg for riktig trekk, skru av kjøkkenvifte og lukk vinduer i etasjen over
  3. Ha full åpning på spjeldet eller ventilen
  4. Varm opp pipeløpet ved å fyre opp litt avispapir øverst først, se at røyken går opp
  5. Bygg opp et lite «bål» med tørre vedkubber på kryss og tvers, legg opptenningsbriketter på toppen. Tenn på øverst!
  6. Når det brenner godt kan du ha mindre luft inn fra ventilen og lukke dørene
  7. Det skal alltid være en synlig flamme, har du ikke det må du åpne ventilen mer
  8. Legg inn en ny kubbe ved jevne mellomrom
  9. La alltid bålet dø ut av seg selv, slukk aldri med vann eller lignende