Et kontorbygg i energiklasse A bruker i underkant av en tredjedel av energiforbruket til et energiklassse F kontorbygg.
Strømprisen i Norge er hyppig debattert, og det er ikke uten grunn. Gjennomsnittlig spotpris på Østlandet (NO1) var i første halvår 2022 nesten tre ganger høyere enn på samme tid året før. I høst har prisene steget ytterligere, og vi hatt enkeltmåneder med en gjennomsnittlig spotpris på nærmere 450 øre/kWh i de sentrale østlandsområdene. Dette rammer både privatpersoner og bedrifter tungt, selv om noen geografiske områder (som Nord- og Midt Norge) har vært mindre rammet enn andre.
Støtteordningene har så langt vært rettet mot privatpersoner, og er mer begrenset på bedriftssiden. Per i dag er det kun selskaper med over tre prosent av omsetningen knyttet til strøm som har mulighet for å søke strømstøtte, hvor de kan få inntil 25 prosent støtte ved en pris over 70 øre/kWh. Selskapene kan potensielt få ytterligere noe støtte om de forplikter seg til å gjennomføre energitiltak innen to år. Støtteordningene til bedriftene er med andre ord betydelig mer begrenset og treffer betydelig færre, enn ordningen til husholdningene.
Så hvordan vil økte strømpriser treffe kontorleietakerne? Ifølge Clevair bruker et gjennomsnittlig kontorbygg i Norge 166 kWh per/m² Forutsetter vi en økning i strømprisen fra 1 til 3 kr per/kWh, vil eksempelvis den årlige kostnaden til leietakeren øke med NOK 332 per/m² kun relatert til energi. Dette vil treffe mange leietakere tungt, men er samtidig i stor grad knyttet opp mot hvor energieffektivt kontorbygget er.
Et kontorbygg i energiklasse A bruker i underkant av en tredjedel av energiforbruket til et energiklasse F kontorbygg. Denne differansen har en begrenset effekt ved lave strømpriser, men vil etter alt å dømme bli mye viktigere fremover. Energiforbruk har selvsagt langt flere aspekter enn det rent kostnadsmessige for leietakerne. Leietakerne opplever press fra ansatte, kunder og leverandører for å være mest mulig miljøvennlig, for ikke snakke om de økte utslippene de må stå til rette for ved økt energiforbruk i svake energiklasser. Sistnevnte vil trolig få langt større oppmerksomhet i tiden fremover. Vi forventer likevel at de økte energikostnadene vil bidra til å eskalere utviklingen mot mer miljøvennlige bygg.
I et kontorbygg med energiklasse A vil en leietaker da sitte igjen med kr 2 580 etter at strøm- og felleskostnader er trukket ifra. Om leietakeren derimot velger et energiklasse F-kontorbygg, vil de med de samme forutsetningene sitte igjen med kun kr 2 025 til husleie. Dette gir en merkostnad på hele 550 per/m² i strøm som normalt blir belastet leietaker i sin helhet. Dette vil trolig føre til at mange leietakere vil ta grep. I tillegg til å måtte ut med en vedvarende høyere kostnad til energi, vil også leietakerne i de svakeste energiklassene bære en økt risiko knyttet til en potensiell enda høyere strømpris.