Mange som bor i leilighet vet ikke at de selv har et vedlikeholdsansvar.
– Det kan gi ubehagelige overraskelser, for eksempel når vannlekkasjen ikke dekkes på forsikringen, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til DNB.
En fersk undersøkelse Respons analyse har gjennomført på vegne av Fremtind, viser at mange som bor i leilighet er usikre på egen vedlikeholdsplikt.
På spørsmål om hvem de mener har ansvar for å forhindre og forebygge skader i borettslaget eller sameiet, svarer 32 prosent at det er beboeren selv. 62 prosent mener det er borettslaget eller sameiet.
– Det er fort gjort å bli forvirret her. Hovedregelen er at du som eier leiligheten har ansvaret for det som er innenfor leilighetens fire vegger, mens borettslag eller sameie har ansvaret for det utenfor leiligheten. Men det kan være unntak som gjelder spesielt hos deg, så det aller viktigste er at du leser nøye gjennom vedtektene, sier skadeforebyggeren.
Fremtind får ofte henvendelser om hvem som har erstatningsansvar i ulike situasjoner. En typisk misforståelse i borettslag og sameier handler om vannlekkasjer.
– Ikke alle vil ta ansvar for at det lekker vann fra leiligheten deres. Da kan det fort oppstå en konflikt, særlig hvis vannet i tillegg finner veien til naboleiligheten, sier Hofstad-Nielsen.
Mange skader skyldes også feil på vaskemaskin og oppvaskmaskin.
– Dette er skader som kan forhindres med enkelt vedlikehold. Rengjør maskinen jevnlig, fjern lo og rusk fra maskin og ledninger, og sikre at sluk og rør er åpne slik at vannet renner gjennom.
Får du en skade og du ikke har fulgt vedlikeholdsansvaret ditt, risikerer du å sitte igjen med regningen.
– Gjør deg godt kjent med hva du har ansvar for og hvilke forebyggende tiltak du bør gjøre, så unngår du ubehagelige overraskelser, avslutter skadeforebyggeren.