Hyttelivet:
Kjøpte nedslitt hytte: Nå er familien Oksfjellelv så godt som helt ferdig med oppussingsprosjektet.
Da Lisbet (39) og ektemannen Daniel (42) overtok hytta i Rugldalen ved Røros i slutten av oktober i 2020, var tomten nesten helt gjengrodd og behovet for oppgradering prekært. Siden den gang har det skjedd veldig mye.
- Hvor skal jeg begynne, sier Lisbet.
- Vi har bygd et tilbygg med bad, gang og bod. Vi har installert nytt forbrenningstoalett, bygd nytt kjøkken, lagt varmekabler på badet og i gangen, slipt gulv, lagt nytt panel på vegger og tak, malt, og installert nytt elektrisk anlegg og ny peisovn, forteller hun.
Kanskje du allerede har råd til drømmehytta? Søk om lån her
Da de kjøpte hytta hadde den nesten ikke vært i bruk de siste 15 årene, og den bar tydelig preg av slitasje og manglende vedlikehold, både innvendig og ute.
- Tomten var veldig gjengrodd, så det første vi gjorde var å rydde den og sage ned trær slik at det var mulig å få kjørt materialer helt fram til hytta, sier Lisbet.
Hvor mye du kan låne kommer an på verdien på boligen din. Få en verdivurdering her.
De siste to årene har oppussingsjobben gått sin gang. Nå har hytta fått ny utvendig kledning og de har bygd en flott terrasse. Oppå det gamle annekset, som i dag er snekkerbod, har de lagd en takterrasse.
- Siden snøen ble liggende lenge, måtte vi vente med å bygge terrassen rundt hytta. Det var da bestemte vi oss for å lage takterrassen i mellomtiden, sier Lisbet.
I fjor sommer bygget de et helt nytt anneks med ekstra soveplasser, som kommer godt med når man har tenåringer i huset. I tillegg har de beiset hele hytta, bygd enda mer terrasse og pusset opp vedboden.
- Hovedhytta har bare to soverom, så den ekstra plassen kommer godt med. Vi har også bygd en utedo, som er greit å ha hvis strømmen går siden vi har forbrenningstoalett inne.
- Det siste vi har gjort innvendig er å pusse opp et soverom og det gamle annekset. I tillegg har vi byttet tak og slipt gulvene pluss litt småflikking her og der. Nå er vi så godt som helt i havn med oppussingsprosjektet, sier Lisbet.
I løpet av sommeren har de benyttet anledningen til å rydde litt skog og sette opp en gapahuk.
Hun forteller at familien stortrives på hytta og bruker den hele året.
- Vi er her så ofte vi kan, minst to helger i måneden og ofte tre.
Lisbet forteller at hun og mannen lenge hadde drømt om egen hytte uten å gjøre så mye med det. En hytteannonse på Facebook var det som skulle til for å gjøre hyttedrømmen til virkelighet, selv om det ikke var den hytta de endte opp med å kjøpe.
- Jeg så en annonse for en fin hytte til 600 000 kroner i nærheten av Røros, og da slo det meg at det faktisk er fullt mulig å få en hytte til rundt en million. Da bestemte vi oss for å sjekke mulighetene, sier Lisbet.
Til slutt fant hun og mannen tre hytter i noenlunde samme prisklasse som de ønsket å se nærmere på. Alle i nærheten av Røros, og det var ikke helt tilfeldig.
- Vi bor i Malvik utenfor Trondheim, så Røros-området var egentlig midt i blinken med tanke på reisevei som er rundt to timer. Samtidig er det helt fantastisk vakker og variert natur her, med flotte turmuligheter hele året, sier Lisbet.
Hvorfor falt valget på akkurat denne hytta?
- Vi er glade i friluftsliv, og noe av det første vi la merke til var nettopp det fine turterrenget rundt hytta, som ligger cirka 700 moh. Her kan vi bare spenne på oss truger og gå tur i fjellet. Samtidig var verken hytta eller beliggenheten helt slik jeg hadde sett for meg, for drømmen var jo at den skulle ligge helt for seg selv ved et idyllisk vann.
- Men nå er jeg kjempefornøyd med at vi kjøpe akkurat her, og jeg blir bare mer og mer glad i stedet og kjenner at skuldrene senker seg når vi kommer opp hit, sier Lisbet.
Foruten reiseavstanden fra Trondheim og prisen, var det først og fremst potensialet til hytta som ble avgjørende for valget.
- Ja, tomten er relativt flat og er ganske stor (1,5 mål) og ligger fint til i enden av hyttefeltet. Dermed så vi muligheten til å enkelt kunne bygge ut og modernisere hytta. Andre ting som trakk opp var at det var innlagt strøm og kjørevei helt fram, og så er det jo et pluss at det bare er 20 minutter til Røros, sier Lisbet.
Lisbet og Daniel betalte 560 000 kroner for hytta, og hadde opprinnelig et oppussingsbudsjett på en million.
- Vi trodde lenge det skulle holde, men budsjettet røk i takt med økte materialkostnader. Til slutt endte vi et sted mellom 1,2 og 1,3 millioner, men vi føler likevel at vi har fått mye hytte for pengene.
Hva er du mest fornøyd med?
- Jeg er generelt veldig fornøyd med hvordan hytta har blitt, men om jeg skal trekke frem noe så er det kanskje uteområdet med alle de forskjellige nivåene. Du finner alltid en lun krok å sitte selv om det er litt vind.
Hyttemegler Martin Slåttholm Sønsteli i DNB Eiendom deler sine beste tips:
- Vi opplever at hytter du kan flytte rett inn i er de mest populære, mens hytter som trenger en oppgradering ofte blir liggende på markedet noe lengre, med færre interessenter. Er du litt nevenyttig eller har litt penger til oppussing, kan dette være aktuelle objekter for deg, sier Sønsteli.