Statsbudsjettet 2022

- Vil øke formueskatten på hytter og dyre boliger

Regjeringen foreslår å skattlegge hytter, sekundærboliger og dyre boligere hardere.

SKATT: - Det kan særlig ramme pensjonister som sitter på store, gjeldfrie boligverdier, men også barnefamilier, sier Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 08. nov 2021
Artikkelen er flere år gammel

Regjeringen foreslår å skattlegge hytter, sekundærboliger og dyre boliger hardere.

Med den eksplosive boligprisveksten vi har hatt de siste 20 årene, er det flere pensjonister som kan få høyere formuesskatt med det nye forslaget.

- Har du for eksempel bodd i samme enebolig sentralt i Oslo de siste 30-40 årene og nedbetalt boliglånet, har du fått med deg en eventyrlig prisvekst, men flere av disse huseierne har helt gjennomsnittlige pensjonsinntekter, sier Sandmæl.

Går enda hardere til verks

I Solberg-regjeringens forslag til statsbudsjett gikk de inn for å doble formuesverdien fra 25 til 50 prosent på boligverdier over 15 millioner. Dagens regjering går enda hardere til verks.

- Nå foreslås det å øke verdsettelsen av primærboliger til 50 prosent for den delen av markedsverdien som overstiger 10 mill. kroner. Det vil ramme langt flere boligeiere enn den forrige regjeringens forslag, sier Sandmæl.

Hun viser til at gjennomsnittsboligen i Oslo i dag koster nesten fem millioner, og at det knapt finnes eneboliger til under 10 millioner i hovedstaden.

- Det er mange familier med relativt normal inntekt som bor i boliger som er verdt mer enn ti millioner. Heldigvis gjelder økningen bare for den delen av verdien som overstiger 10 millioner, men det er ikke noe tvil om at flere pensjonister og barnefamilier, som har lite eller ingen gjeld, vil oppleve økt skattetrykk med dette forslaget, sier Sandmæl.

Det er også verdt å merke seg at dette kan særlig ramme pensjonister som sitter på store, gjeldfrie boligverdier, men også barnefamilier, sier Silje Sandmæl.

Regjeringen ønsker å øke formuesskatten fra dagens 0,85 prosent til 0,95 prosent.

Økt skattetrykk på hytter

Solberg-regjeringen gikk også inn for å oppjustere formuesverdiene for fritidsboliger med 10 prosent i sitt forslag til statsbudsjett. Den nye regjeringen ønsker derimot å oppjustere formuesverdiene med 25 prosent.

- Det betyr at enda flere hytteeiere må ta høyde for en økning i formuesskatten, sier Sandmæl.

Begrunnelsen for justeringen er å begrense etterslepet i formuesverdiene som har oppstått som følge av økte markedsverdier de siste årene.

- Har du en hytte med formuesskatteverdi mellom 1 og to millioner og du i tillegg har gjeld på hytta, går du sannsynligvis fri for formuesskatten. Husk at du kun betaler formuesskatt hvis du har en formue på 1,65 millioner (endret i statsbudsjettet fra 1,5 millioner). For et par utgjør dette hele 3,3 millioner. Men har du en hytte til 5 millioner uten gjeld, vil du få en økning i formuesskatten, sier Sandmæl.

Mindre gunstig å eie sekundærbolig

Om du vurderer å kjøpe en bolig nummer to (sekundærbolig), bør du sette deg ned med kalkulatoren. I likhet med Solberg-regjeringen ønsker dagens regjering å øke verdsettelsen fra 90 til 95 prosent på sekundærboliger.

- Dette betyr en liten innstramming i formuesskatten for de som eier sekundærbolig, men det er ikke snakk om noe drastisk økning, sier Sandmæl.