Bankens rådgivere er tett på kundene:
Finansrådgiver Madelen Dørmænen jobber på et av DNBs bankkontorer i Oslo. Hun merker at flere kunder vil ha økonomisk rådgivning.
Madelen Dørmænen jobber mest med boligfinansiering, men også andre ting. Nå merker hun at flere kunder tar kontakt fordi de ser at det kan bli vanskeligere å få endene til å møtes fremover.
Kundene tar direkte kontakt – eller de booker samtale via dnb.no. Da blir de rutet til en rådgiver nært der de bor eller til en rådgiver på DNBs kundesenter.
I løpet av det siste kvartalet har 1,3 millioner kunder tatt kontakt med banken på telefonnummer 91504800, chat eller e-post.
Avtal møte med en rådgiver i banken her
Eller du kan ringe banken på 91504800 hver dag fra 07.00 til 23.00
– Hvis du har problemer med å betale regninger eller betjene lånene dine, bør du kontakte banken, slik at vi sammen kan finne en løsning, oppfordrer Madelen.
Finansrådgiveren presiserer at banken alltid vil være interessert i å finne en god løsning for deg som kunde.
– Hvis vi kan bidra til at du kommer deg ut av en økonomisk krevende situasjon, vil begge parter være tjent med det, sier hun.
Hva annet spør kundene om?
– Mange spør om muligheten for avdragsfrihet på boliglånet i en periode. Noen vurderer å binde renta. Det er også en del forespørsler om muligheten for å få lavere rente. Andre ønsker tips til hvilke utgifter de kan kutte ned på eller bortprioritere.
På sistnevnte tror hun mange har mye å gå på.
– På grunn av at boliglånsrentene var kunstig lave i en periode, merker jeg at mange har lagt seg til et relativt høyt forbruk. Det er nettopp derfor sentralbanken har villet heve rentenivået; det har vært behov for å bremse forbruket og aktiviteten i norsk økonomi for å få ned prisstigningen, og det ser ut til å ha virket, sier finansrådgiveren med henvisnig til de siste inflasjonstallene.
Hva med dem som skal kjøpe bolig nå. Hva hvis de strekker seg så langt de kan og renta stiger til et enda høyere nivå enn forventet?
– Det skal kunne gå bra. For det første tar banken høyde for at du skal kunne tåle at renten stiger med ytterligere 3 prosentpoeng når den innvilger lån eller finansieringsbevis. Du kan også forsikre deg mot fremtidig høyere renteutgifter ved å binde renten på hele eller en del av boliglånet. Og skulle du mot formodning begynne å slite, kan du sjekke muligheten til å få avdragsfrihet i en periode – eller utvidet nedbetalingstid.
Hva med dem som ikke innfrir kravene til å få boliglån?
– Det finnes muligheter. Jeg merker imidlertid at mange unge ekskluderer seg selv og ser på banken som en streng dørvakt til boligmarkedet. Bruk heller banken som en hjelpende hånd på veien mot boligdrømmen. Sammen kan vi finne ut hva som skal til for at du kommer deg inn på boligmarkedet. DNB strekker seg langt for at du som ung førstegangskjøper skal få lån.
Snakker du om Ung-milliarden nå? Hva er egentlig det?
– Ja. Ung-milliarden gjør at vi kan bidra til at også de som ikke har 15 prosent egenkapital kan komme seg inn på boligmarkedet. Vi bruker handlingsrommet som banken har i lovverket. Det vil si at vi hvert halvår kan låne ut inntil 1 milliard kroner til unge som har råd til å betale på lånet, men som ikke har nok egenkapital.
Men totalgjelden deres kan fremdeles ikke overstige 5 ganger inntekten?
– Det er hovedregelen. Vi har imidlertid fleksibilitet til å avvike i noen tilfeller hvis vi ser at det er hensiktsmessig. Ellers får nesten halvparten av unge førstegangskjøpere foreldrehjelp, som jo er en annen mulighet. Kan foreldre være medlåntaker, kan du få mer lån.
Finnes det andre muligheter?
– Ja, du kan kjøpe sammen med en venn. Da er tidsperspektivet viktigere enn om du kjøper sammen med en kjæreste. Dere tenker ikke å bo sammen for alltid, og da gjelder det å ha gode avtaler om hvor lenge dere skal eie sammen og andre forhold rundt samboerskapet. Du får også litt mer lån hvis du kjøper en bolig med et ekstra soverom som du kan leie ut.
Er det lurt å kjøpe bolig nå eller kan det være lurere å leie i en periode?
– Det er kjøpers marked nå. Samtidig koster det mer å låne penger. Noen lurer nok på om boligprisene skal ytterligere ned hvis Norges Bank setter opp styringsrentene en gang til - og at det derfor kan lønne seg å leie en periode. Men for å sette det i perspektiv så kunne du for 15 år siden få kjøpt en liten bolig på Tøyen i Oslo til 1 million kroner. Nå er prisen fortsatt mye høyere.
Madelen mener at tidsperspektivet er viktig.
– Mens rådet tidligere var at du måtte eie en bolig i minst 2 til 3 år for å være sikker på å få igjen det du ga, så bør du i dag ta høyde for at du må eie den i minst 5 år, presiserer hun.
Madelen minner også om at skattereglene i Norge favoriserer boligeiere.
– Du får 22 prosent skattefradrag på gjeldsrentene dine. Det vil si at de som betaler 10.000 i renteutgifter hver måned får 2.200 kroner tilbake fra staten. De som betaler leie får ikke noe tilbake. I tillegg slipper du å betale skatt på boliggevinst hvis du har bodd i boligen i ett av de to siste årene. Dette og en mulig verdiøkning går du glipp av hvis du ikke eier egen bolig.
Finansrådgiveren ser imidlertid at fleksibiliteten ved å leie kan være verdifull for mange.
– Skal du reise jorden rundt eller dra til utlandet for å jobbe eller ta en master, kan du bare si opp leiekontrakten og dra. På den annen side har jo utleieren samme fleksibilitet til å kunne si opp kontrakten. I så fall betyr det at du må ut på boligjakt igjen. Som boligeier slipper du den usikkerheten, og du har jo som regel muligheten til å leie ut egen bolig, i hvert fall for en begrenset periode.
Relatert artikkel: Boliglån? Hvor mye kan du få og hvordan søke?