– Det er ikke hver dag et slikt hus kommer for salg, sier eiendomsmegler Hugo Netland.
DNB Eiendom Oslo – Ullevål ved Hugo Netland og Ina Sartz er ansvarlige for salget av dette særegne huset fra 1963.
I Trosterudstien 1, like ved Vettakollen i Oslo, finner vi huset som arkitektparet Jens og Wenche Selmer både tegnet og selv bodde i. Paret er to av etterkrigstidens mest kjente arkitekter. Nå har deres arvinger valgt å legge huset ut for salg.
– Jeg syns det er greit at det selges ut av familien, men det er klart, man vil jo at det skal gå videre til noen som setter pris på det og skjønner hva huset er og vil bevare det, sier arkitektparets datter Elisabeth Selmer til Arkitektnytt.
Megler Hugo Netland understreker at han tror at huset vil være et spesielt interessant objekt for byggingeniører og andre arkitekter.
I 1963 ble huset tildelt Sundts premie for god arkitektur. Dette er en pris som deles ut av Oslo arkitektforening annethvert år.
– Vi har ikke vært borte i noe lignende før. Det er ikke hver dag et slikt hus kommer for salg, sier Netland.
Huset står på Byantikvarens gule liste. For øyeblikket er huset inne i en fredningsprosess, og skal ut på to høringer.
– Etter høringene vil man kunne vite mer om hva fredingen vil innebære, og hvilke muligheten man vil ha for å gjøre endringer på boligen, sier megler Sartz.
– Nåværende eier har en god dialog med Riksantikvaren. De sitter på mye kunnskap og historikk rundt hvordan arkitekten har tenkt vedrørende mulig tilbygg og fleksibilitet når det gjelder planløsning, og ønsker å hensynta dette når omfanget av fredningen skal avgjøres.
Hun sier at en fredning vil kunne gi eiendommen en status som enda mer ettertraktet og man vil bla få offentlig tilskudd til vedlikehold av boligen.
– Huset er i helt original stand og ingenting er tuklet med. Det er også noe av det som gjør dette huset helt spesielt. Selv om det er gammelt fungerer alt som det skal, sier Sartz.
– Man kan fint bo der sånn som det er nå, legger Netland til.
Her kan du se flere bilder og laste ned salgsoppgave
Eneboligen har alt på ett plan, og på innsiden av huset finner man smarte og kreative løsninger i alle rom. Boligen har til sammen fem rom. Tre soverom, to bad og et bruksareal på 175 kvadratmeter. I tillegg har tomten en stor og solrik hage med hekk som skjermer godt.
Ut mot hagen er det store glassvegger som kan dekkes til med skyvevegger som er skjult bak bokhyllene.
– Huset faller godt inn i terrenget, og ligger godt skjermet. De store vindusflatene gjør at skillet mellom ute og inne viskes bort, forteller Netland.
– Selv om huset selv ikke er så stort, har det alt du trenger for å leve et fint familieliv. I tillegg blir uterommet en del av boligen på grunn av de store glassflatene, og det gjør at det virker mye større enn arealet skal tilsi, legger Sartz til.
I resten av huset finner vi flere slike skyvevegger, skjulte skap og andre spesiallagde detaljer.
– Det er satt opp skyvevegger mellom flere av rommene i stedet for dører. Dette gjør at man kan sperre av og løse opp boligen som man ønsker, forteller Netland.
I tillegg har alle de tre soverommene integrerte garderobeløsninger.
– Alt er veldig gjennomtenkt, og det er mange fine finesser, som skjulte hyller og skap i veggene, som man ikke ser ved første øyekast, fortsetter megleren.
– Det var veldig vanskelig å bestemme seg for å selge, også fordi det er så vanskelig å verdivurdere, sier Sven Collett, Wenche Selmers barnebarn til Arkitektnytt.
Eiendomsmegler Netland bekrefter at verdivurderingen var vanskelig. Likevel kom det inn hele 50 visningspåmeldinger etter kun to dager på markedet. Sartz begrunner dette med at huset har stor historisk verdi for mange, og at mange er nysgjerrige på huset. Prisantydning er satt til 22 millioner kroner.
– Det blir nesten som et samlerobjekt. For de som er spesielt interessert er det noe helt spesielt å få tak i et sånt objekt. Det gjorde også at verdivurderingen var vanskelig, sier hun.
Det at det er mange visningspåmeldinger henger trolig sammen med at det er veldig mange som er nysgjerrige på å ta en titt på huset.
– Tidligere har det kommet busser med arkitektstudenter som har villet se på huset, legger Sartz til.
Visning av boligen blir satt opp etter avtale, og blir satt opp med seriøse interesserte. Ta kontakt med eiendomsmeglerne for å avtale her.
– Det er også mulighet for å prøvebo boligen ved å leie den for en periode, avslutter hun.