Kaster du matfett fra julematen direkte i vasken eller i do? Da bør du tenke deg om.
Den beste måten å utnytte matfettet er å lage en god kraft som du kan lage saus av eller fryse ned. Hvis det ikke er aktuelt, bør du håndtere matfettet på riktig måte. Det er ikke vanskelig, det gjelder bare å ta tida til hjelp. Trikset er å la matfettet stivne i stedet for å kaste det med en gang, da er det ingen sak å bli kvitt det på forsvarlig måte.
Tipsene nedenfor har vi hentet fra nettstedet fettvett.no. Gjør dem til en fast rutine, så slipper du å bekymre deg for tette rør og i verste fall bidra til en økende rottebestand.
Etter at du har stekt juleribba, kan du la stekebrettet med fett stå til det blir kaldt. Da vil fettet stivne og du kan lett skrape det av og putte i posen for matavfall (eller restavfall). Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker stekebrettet i oppvaskkummen.
Et annet tips er å bruke stekepose når du steker ribba – da vil alt fettet samle seg i stekeposen. Posen kaster du i avfallet etter at fettet har blitt kaldt. For å få sprø svor, kan du bare klippe opp stekeposen på toppen de siste minuttene av steketiden.
Fremgangsmåten er tilnærmet lik som med ribbe. Fett som blir igjen i kasserollen når pinnekjøttet er ferdig dampet stivner også når det blir avkjølt. Skrap det ut og kast det i posen sammen med matavfall (eller restavfall).
Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker kasserollen.
Rester fra supper og gryter som helles i avløpet, gjerne gjennom doen, er deilig mat for kloakkrottene. I tillegg kan matrestene inneholde mye fett som fort fester seg på rørveggene. Et smart tips er å helle flytende matrester over i en tom melkekartong, teip igjen toppen og kast den i restavfallet.
Frityrolje kan også helles over i en melkekartong eller flaskeemballasje og kastes i restavfall. Dersom du har store mengder med matolje, kan du samle opp dette i en plastkanne og levere det til gjenvinningsstasjoner eller avfallsanlegg der du bor.