Boligpriser februar:

Derfor fortsetter den sterke boligprisveksten

- Vi har knapt sett en situasjon med så få boliger til salgs som nå, sier Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom.

FÅ ENHETER: - Vi har knapt sett en situasjon med så få boliger til salgs som nå, sier Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 02. mar 2022
Artikkelen er flere år gammel

Buraas forventer derfor at den sterke prisoppgangen så langt i 2022 fortsetter, og det er i hovedsak det lave utbudet av boliger som presser prisene opp.

- Normalen for februar er rundt 1 prosent prisoppgang, men vår portefølje viser en prisutvikling som er veldig lik det vi så samme måned i 2021, som endte på cirka 2 prosent. Det lave utbudet av eiendommer gjelder hele landet, men vi ser at det nå er mer normalisert i Oslo.  Vi har også denne måneden en prisvekst Oslo.

Buraas peker på at varelageret definerer boligmarkedet, og forteller at han knapt har sett en situasjon der det er så lite boliger til salgs.

- Vi må helt tilbake til 2013 for å finne en lignende tilstand i boligmarkedet. Mangelen på boliger til salgs gjør at det er selgers marked, og boligene som blir lagt ut blir solgt raskt og til gode priser. 

Bekymret for ytterligere prisvekst fremover

Buraas er bekymret for at det lave utbudet kan føre til ytterligere prispress fremover, og det er heller ikke mye hjelp å hente fra nybyggmarkedet.

- Etterspørsel etter nybygg er også stor, men det er svært lite som legges ut eller som er planlagt fremover. Situasjonen bidrar til at mange kvier seg for å legge ut boligen til salgs fordi de er redd for å ikke få tak i ny bolig.

- Tidligere i år har det vært lite boliger ute som følge av den nye avhendingsloven, som blant annet innebærer nye og strengere krav til takstrapport.  I løpet av februar har situasjon med taksering gått seg til og antall omsetninger er tilbake på normalnivå.

Også hyttemarkedet er mer tilbake til normalen etter to år med rekordhøy aktivitet og kraftig prisøkning.

- Det er fremdeles høy etterspørsel etter fritidsbolig, men vi ser nå en utflating av både omsetninger og prisutvikling selv om det er flere eksempler på enkeltobjekter som har gått over prisantydning i februar.

Høy betalingsvilje

- Vi forventer at den nye avhendingsloven har fortsatt å prege boligmarkedet i februar, gjennom begrenset tilbud av boliger og høy betalingsvilje for de få objektene som ligger ute, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. 

- Vi forventer at boligprisene vil øke med 0,8 prosent fra januar til februar, justert for sesongvariasjoner. Utover i året vil nok denne effekten dabbe av, og da ligger det an til moderat boligprisvekst, som følge av stigende renter.