Bud under prisantydning? Dette kan du gjøre

Har du fått inn et bud på boligen din som du ikke er fornøyd med, kan du prøve deg med et motbud.

SNAKK MED EN MEGLER: Nyima Bruun råder selgere til å spørre megleren om hvilke alternativer man har dersom man ikke oppnår prisen man ønsker. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 26. apr 2023
Artikkelen er flere år gammel

Flere boligselgere opplever nå at det må flere visninger til før boligen blir solgt, og i en del tilfeller er budene som kommer inn langt under prisantydning.

Eiendomsmegler i DNB Eiendom på Grünerløkka i Oslo, Nyima Bruun, er klar på at hun aldri vil råde selger til å godta et skambud.

– Dersom man ikke oppnår prisen man ønsker i en budrunde er det forskjellige veier til mål, sier hun.

LEGG EN PLAN: Det viktigste er å ha en proaktiv megler og tydelig strategi med plan A, B og C klar. Foto: Stig B. Fiksdal

I dagens marked er det ikke unormalt at budrundene starter relativt lavt.  

– Mange kjøpere vil forsøke å minimere risikoen ved å legge minst mulig penger på bordet. Som selger bør man forberede seg på at det i et litt tyngre marked kan hende det tar litt tid før noe skjer. Det har tatt i gjennomsnitt 24 dager å selge en bolig i Oslo den siste måneden. Det tilsvarer ca. 2–3 visningsrunder før det blir salg, forteller megleren. 

Dette kan du gjøre

Bruun sier at det lureste du gjør dersom du får inn et bud langt under prisantydning er å rådføre deg med megleren din. 

– Du som selger må vurdere hvilke alternativer du har dersom dette skjer. Selv om det kommer inn bud som er lave er det positivt at det kommer inn bud, og det er et tegn på interesse fra markedet. Det skaper en aktivitet rundt boligen og det kan trigge andre kjøpere til å komme på banen. Det legger også et fint grunnlag for videre drøfting med andre interesserte, forteller hun. 

Kom med motbud

Hvis boligen har ligget ute en stund kan det være fristende å akseptere et lavt bud bare for å bli ferdig, men det er lurt å ha is i magen. Et alternativ er å komme med et motbud og gå i forhandling med kjøperen. 

– Et motbud er et bud fra selger til en interessent. Du tilbyr altså interessenten en pris du faktisk er villig til å selge for.

Når du gir et motbud er det like juridisk forpliktende som et vanlig bud fra en interessent. Dersom det i etterkant skulle komme en ny interessent på banen med et høyere bud, er det altså for sent å angre. Tenk derfor nøye gjennom hva du er villig til å akseptere før du gir et motbud.

Relanser boligen din

Om du ikke oppnår den prisen du ønsker, kan det være en idé å relansere boligen din som en nyhet. Det vil si at du trekker den fra markedet en periode, for så å legge den ut på nytt.

– Noen ganger kan det holde å style boligen på nytt, eller ta noen nye bilder. Kanskje treffer du et annet marked neste gang du legger den ut? Det er ofte et billigere alternativ enn å sette ned prisen med et par hundre tusen, foreslår megleren. 

Alle boliger blir solgt til slutt, men du oppnår aldri en høyere pris enn hva markedet til enhver tid er villig til å gi. Derfor er det ekstremt viktig å prise boligen riktig. 

– Det er alltid tiltak du kan gjøre for å skape mer interesse. Det viktigste er å ha en proaktiv megler og en tydelig strategi med plan A, B og C klar, avslutter hun.