Lokalene ga positiv endring i organisasjonen
Bistandsorganisasjonen SAIH sier de er en organisasjon med sjel som trenger et lokale med sjel. Slik fant de drømmekontoret.
– Grønlandsleiret 25 sto langt nede på listen fra vår megler. Vi brukte flere måneder på å lete etter lokaler. Vi er en organisasjon med sjel som trenger et lokale med sjel, og opplevde at mange av de gamle kontoreiendommene vi så på var blitt bygget om så mye – at de hadde mistet sin sjel. Dermed var de uinteressante for oss, forteller Line Hegna, daglig leder i SAIH, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond.
Men da SAIH endelig besøkte lokalene, var det full match.
– Grønlandsleiret 25 fant oss og vi fant dem. Likedan med gårdeieren Jens Evensen Eiendom. Vi fant hverandre i et ønske om å bevare, forteller Hegna.
Grønlandsleiret 25 er en funkisgård fra 1930-tallet med store, lyse og gjennomgående romløsninger og fleksibel planløsning. Lokalene har særpreg og historie. Gulvet er original terrazzo som er slipt, kombinert med nyere vegg-til-vegg teppe som virker lyddempende. Ett møterom er kledd i teak fra gulv til tak med unike, originale detaljer. Dette rommet rører man ikke.
– Her satte vi inn brukte teak bord, skolestoler og taklamper fra samme epoke, som fremhever tidsånden og gir møterommet en ekstra dimensjon, forteller Hegna, og legger til.
– Rommet i seg selv er inspirerende!
– De ansatte uttrykker at det er skjedd en positiv endring i organisasjonen etter at vi flyttet inn. Vi er blitt mer sosiale. Noen bruker kjøkkenet til å bake. Andre har planer om plantekasser og vil dyrke grønnsaker på takterrassen til våren. Klokken 14.00-pause er blitt et nytt begrep som har dukket opp. Ansatte har ikke hastverk med å komme seg hjem på fredager men tar et glass på kjøkkenet, forteller Hegna.
SAIH er en bistandsorganisasjon som jobber for at alle skal ha tilgang til utdanning og akademisk frihet og dermed bidra til mer rettferdige og inkluderende samfunn.
– Vi har fått mye for pengene her. Listen over gode hjelpere er lang, og huseier er definitivt på topp.
– Bærekraft er en selvfølge og et krav som vi blir målt på. Vi har mange unge ansatte som forventer gjenbruk, karakter og bærekraft. Å kaste fullt brukbar innredning er ikke bærekraftig og var aldri aktuelt for oss, forteller Hegna.
Å finne et lokale hvor de kunne gjenbruke mest mulig sto høyt på listen deres.
– Vi renset vegg-til-vegg teppet og terrazzogulvet. Vi beholdt himlinger, alle skap og innebygde sofaer. Vi måtte ha nytt handikaptoalett, men ellers er kjøkkenet og toalett fra forrige leietaker. Så fikk vi lagt inn i kontrakten at det er gårdeiers ansvar å reparere eller skifte ut ved behov. Da den gamle oppvaskmaskinen nylig gikk i stykker, ble den for eksempel reparert. Gjenbruk er god økonomi for oss. Gjenbruk er god økonomi for gårdeier. Og gjenbruk er god økonomi for samfunnet som helhet, sier Hegna.
– Firma Jens Evensen ble etablert i 1905. Mange av våre eiendommer har vært i vår portefølje siden før 2. verdens krig. Som 3.-generasjons eier og driver føler jeg ett særlig ansvar for at vi forvalter eiendomsverdiene for neste generasjon, sier Jens Evensen jr., daglig leder i Jens Evensen Eiendom.
– Alle i bedriften vet at bevaring, omtanke for miljø, energieffektivitet og gjenbruk skaper verdier og minsker miljøavtrykket. Vi er veldig fornøyde med samarbeidet med DNB Næringsmegling, som vi opplever forstår våre prioriteringer og finner leietakere som er god match med oss, sier Evensen.
– Måten mange kontoreiendommer blir tilpasset nye leietakere og renovert på er ikke bærekraftig, sier rådgiver Axel F. Meyer i DNB Næringsmegling. Han fortsetter:
– Fullt brukbare interiørelementer kastes og skiftes ut med nytt. Fokus må flyttes fra at bygget tilpasser seg deg, til at leietaker tilpasser seg bygget. Eiendomssektoren har et stort forbedringspotensial, og vi mener megleren har et stort ansvar i å styre forventninger og til rette legge for gjenbruk hos gårdeier samt leietaker, utdyper Meyer.
– Nøkkelen ligger i å finne fleksible, mobile og varige løsninger, utdyper senior rådgiver Jan Vidar Løvsland, og legger til:
– Slik som disse mobile snakkerommene, eller stillerommene eller om du vil, som Jens Evensen Eiendom har investert i. I stedet for at gårdeier bygget stillerom med faste installasjoner, plasserte de disse såkalte «poddene» i det åpne kontorlandskapet. De gir fleksibilitet for SAIH og for fremtidige leietakere. Det mest prisgunstige og miljøvennlige for alle parter er å nettopp gjenbruke eksisterende inventar. Vi tror mange bedrifter også undervurderer signaleffekten ovenfor de ansatte – særlig de unge, avslutter Løvsland.