Boligprisene gjorde nok et byks i februar og er nå 6,3 prosent høyere enn for et år siden.
- Prisutviklingen i februar er som forventet og i tråd med våre egne prognoser, sier Terje Buraas i DNB Eiendom.
Han peker på den lave tilbudssiden som den viktigste årsaken til den sterke prisveksten.
- På landsbasis ble det lagt ut 10 prosent færre boliger sammenliknet med samme måned i fjor. Samtidig er nedgangen enda sterkere enn dette mange steder i landet. Konsekvensen er at boligprisene presses opp. Så langt i år er det solgt 18 prosent færre boliger enn i samme periode i fjor.
Normalt stiger boligprisene rundt en prosent i februar, men i år endte den nominelle prisveksten på 1,5 prosent.
- Kjøperne er jo der i aller høyeste grad, men med såpass få boliger ute blir det kamp om boligene og de mest attraktive selges ofte godt over prisantydning. Det har vi sett mange eksempler på den siste måneden, sier Buraas.
Selv om boligmarkedet er brennhett mange steder i landet, er det ikke like hett over alt.
- Prisutviklingen er aller sterkest på Østlandet. I Drammen økte de sesongjusterte prisene med hele 1,7 prosent og årsveksten der er nå tosifret med 11,3 prosent. Oslo og Trondheim fikk også en sterk måned med en sesongjustert vekst på 0,7 prosent, mens Bergen endte på + 0,5, sier Buraas.
Av de mindre byene var utviklingen spesielt sterk i Hamar + 1,7 prosent (sesongjustert) og Fredrikstad/Sarpsborg med + 1,6 prosent. Vestfold og Telemark, har også hatt en sterk februar med en vekst på + 1,5 prosent.
I Follo, Romerike og Asker/Bærum sank derimot de sesongjusterte prisene med henholdsvis 0,8, 0,7 og 0,6 prosent, som er litt overraskende. Årsveksten er likevel sterk, med et snitt rundt fem prosent.
- Det kan være en reaksjon på den sterke prisveksten i januar, for dette er i utgangspunktet populære områder nær Oslo som opplever sterk tilflytting, sier Buraas.
Buraas mener tilbudssiden blir helt avgjørende for prisutviklingen fremover.
- Normalt tar utbudet seg opp utover våren, ikke minst på rekkehus og eneboliger som er veldig etterspurt. Økt tilbudsside vil roe prisveksten og det er også varslet flere rentehevinger som vil ha en prisdempende effekt på sikt. Men akkurat nå er det selgers marked mange steder, spesielt for typiske familieboliger.
Ifølge Buraas ser det nå ut til at tilbudssiden i Oslo er i ferd med å normalisere seg, og som regel følger resten av landet gradvis etter.
- Ja, spesielt de to siste ukene har vi sett en forandring, men det gjenstår å se hvor mye nytt som kommer. Det er foreløpig lite hjelp fra nybygg-markedet med få nye lanseringer fremover. Flere nye boliger i markedet ville bidratt til bedre balanse i bruktmarkedet, men den effekten ser vi ikke nå.
Er du på boligjakt, mener Buraas det er viktig å være bevisst på hvor langt du er villig til å strekke deg i budrunden.
- Ja, det er stor konkurranse og det er lett å bli revet med og tøye finansierings-strikken for langt. Det er viktig å huske på at hvis vi får et prisfall etter en lang periode med sterk prisvekst, kan det ta flere år å få realisert gevinsten hvis du har kjøpt langt over prisantydning mens prisene er på topp.